Pojdi na vsebino

Ro-Ro ladje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Ro-Ro ladje (ang. roll-on/roll-off) so ladje za transportiranje tovora na kolesih, kot so avtomobili, kombiji, poltovornjaki, tovornjaki, prikolice in tudi železniški vagoni. Tovor se raztovarja s pomočjo koles na vozilih in ne z uporabo dvigala kot Lo-Lo ladjah (Llift-on/Lift-off).

Največji trajekt po kapaciteti avtomovilov na svetu - Ulysses
MV Tønsberg

RoRo ladje imajo vgrajeno rampo za lažje natovarjanje in raztovarjnaje vozil. Rampe so lahko samo na zadnjem delu, nekatere ladje pa jo imajo tudi pri strani. Podkategorija je Ro-Ro ladje je PCC (pure car carrier), ki se uporablja samo prevoz avtomobilov. Ladje tega tipa imajo po navadi nadstropja z manjšo višino za večjo število avtomobilov. PCTC (pure car/truck carrier) se uporablja samo za avte in tovornjake.

Pri večini transportnih ladij se tovor meri v tonah, pri Ro-Ro ladjah pa z dolžino prog, na katerih lahko vozila parkirajo. Včasih se uporablja tudi termin CEU (car equivalent units)

Trajekti tudi spadajo v Ro-Ro ladje. Največji Ro-Ro križarski trajekt je MS Color Magic z 75 200 gros tonami (GT), ki je vstopil v uporabo leta 2007 za operaterja Color Line. Zgradila ga je ladjedelnica Aker Finyards na Finskem. Je 223,7 m dolg in 35 metrov širok. Lahko preveža 550 avtomobilov, dolžina prog je 1270 metrov [1]

Obstaja tudi kategorija Con-Ro, hibrid Ro-Ro ladje in kontejnerske ladje. Take ladje operirajo v družbi Atlantic Container Line. Avti so razporejeni v nižjih nadstropjih. kontejnerji pa na vrhu ladje.

Ro-Ro ladja Auriga Leader, zgrajena leta 2008 s kapaciteto 6 200 avtov je prva ladja, ki jo deloma poganja sončna energija.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

  1. Asklander, Micke. »M/S Color Magic (2007)«. Fakta om Fartyg (v švedščini). Arhivirano iz spletišča dne 4. oktobra 2012. Pridobljeno 5. marca 2008.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]