Rožanec

Rožanec
Rožanec se nahaja v Slovenija
Rožanec
Rožanec
Geografska lega v Sloveniji
Koordinati: 45°36′25.92″N 15°9′53″E / 45.6072000°N 15.16472°E / 45.6072000; 15.16472
DržavaSlovenija Slovenija
Statistična regijaJugovzhodna Slovenija
Tradicionalna pokrajinaDolenjska
ObčinaČrnomelj
Površina
 • Skupno1,08 km2
Nadm. višina
194,7 m
Prebivalstvo
 (2020)[1]
 • Skupno55
 • Gostota51 preb./km2
Časovni pasUTC+1 (CET)
 • PoletniUTC+2 (CEST)
Poštna številka
Zemljevidi

Rožánec je naselje v Sloveniji, v Beli Krajini.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Mitrej v opuščenem antičnem kamnolomu v bližini Rožanca

Okolica vasi je bila poseljena že v antičnih časih, o čemer priča pogansko svetišče boga Mitre. Prvi zapisi o vasi segajo v leto 1342. Znano je, da je vas v tistem času obsegala tri kmetije, kdaj je bila zgrajena prva cerkev v vasi, pa ni znano. Nad mitrejem na zahodni strani vasi leži sredi pokopališča novejša cerkev sv. Jurija z zvonikom na preslico in obokanim tristranim prezbiterijem ter oltarjem iz 19. stoletja. Zvon v zvoniku cerkve nosi letnico 1609.

Mimo mitreja je nekoč vodila rimska cesta, ki je vodila v Gradac in od tam naprej po dolini reke Kolpe naprej na današnje Hrvaško ozemlje.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Rožanec je gručasta vas na južnem obrobju Gorjancev, ki je na seznamu slovenskih spomeniško pomembnih krajev. Leži ob cesti Črnomelj - Črmošnjice in je od Črnomlja oddaljen pet kilometrov. Na zahodni strani nad železniško progo se začenja Kočevski Rog, na vzhodu pa se razprostirajo obsežni delno zamočvirjeni travniki. V bližini vasi teče studenec Vodice, nad vasjo pa se nahaja kraška podzemna jama, imenovana Selska jama.

Znamenitosti[uredi | uredi kodo]

Relief Mitre v antičnem kamnolomu v bližini Rožanca (rekonstrukcija)

V bližini vasi je skrit mitrej, nekdanje pogansko svetišče, do katerega vodi markirana pot. Mitrej je reliefna podoba perzijskega sončnega boga Mitre s spremljevalci, ki ubija bika. Podoba je vklesana v navpično steno opuščenega antičnega kamnoloma, na zahodni strani ovalne vrtače Judovje, na njej pa je poleg reliefa Mitre, ki ubija bika vklesan latinski napis, ki pove, da so dali relief v skalo vklesati trije možje, Publius, Proculus in Firminus. Ostanki keramike in kurišča so potrdili domnevo, da so tu izvajali daritvene svečanosti. Skulptura je deloma uničena, njen odlitek pa hrani Belokranjski muzej v Metliki. Prostor okoli mitreja je bil v zgodovini večkrat prekopan, saj so ljudje verjeli, da je tam zakopano zlato tele[2].


Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, 1. januar 2023«. Statistični urad Republike Slovenije. 7. junij 2023. Pridobljeno 5. aprila 2024.
  2. Darinka Kladnik Sto slovenskih krajev, 1994

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Predstavnosti o temi Rožanec v Wikimedijini zbirki

Glej tudi[uredi | uredi kodo]