Čistilna krhlika

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Rhamnus cathartica)
Čistilna krhlika

čistilna krhlika
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Rosales (šipkovci)
Družina: Rhamnaceae (krhlikovke)
Rod: Rhamnus (kozja češnja)
Podrod: Rhamnus
Vrsta: R. cathartica
Znanstveno ime
Rhamnus cathartica
L.

Čistílna krhlíka ali čistílna kózja čéšnja (znanstveno ime Rhamnus cathartica) je od enega do pet metrov visok listopadni grm ali redkeje drevo.

Opis[uredi | uredi kodo]

Plodovi

Čistilna krhlika se od navadne krhlike loči po nižji rasti in ima temnejšo skorjo, ki je bolj bleščeča in bolj gladka. Vejice čistilne krhlike imajo na vilicah bodice. Listi so dlakavi in na robovih nazobčani.

Cvetovi so svetlo zelene barve, iz oplojenih pa se razvijejo plodovi, ki so drobne, do 8 mm velike črnikasto modre kroglice. Čistilna krhlika cveti maja in junija, plodovi pa so zreli septembra in oktobra.

Razširjenost in uporabnost[uredi | uredi kodo]

Grmi čistilne krhlike najbolje uspevajo na apnenčastih tleh med ostalim grmovjem. Najpogosteje jo najdemo v suhih gozdnih obronkih in ob poteh. Domovina vrste je Evropa, severozahodna Afrika in zahodna Azija. Na severu uspeva do britanskega otočja, na jugu pa do Maroka. Na vzhodu jo je mogoče najti vse do Kirgizistana[1][2]. Kasneje so jo kot okrasno drevo zanesli v Severno Ameriko, kjer je kasneje postala invazivna vrsta.[2][3][4]

Plodovi vsebujejo antrakinone in flavonoide, zaradi česar se v ljudskem zdravilstvu uporabljajo ob kroničnem zaprtju. Odvajajo rahlo in počasi, kljub temu pa niso priporočljivi za otroke in dolgotrajno uporabo.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Flora Europaea: Rhamnus cathartica
  2. 2,0 2,1 Germplasm Resources Information Network: Rhamnus cathartica
  3. Minnesota Department of Natural Resources: Buckthorn - Invasive Species
  4. Knight, Kathleen S.; Kurylo, Jessica S.; Endress, Anton G.; Stewart, J. Ryan; Reich, Peter B. (2007). »Ecology and ecosystem impacts of common buckthorn (Rhamnus cathartica): a review« (PDF). Biol Invasions. 9: 925–937. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 16. marca 2017. Pridobljeno 6. februarja 2010.


Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]