Resolucija varnostnega sveta Združenih narodov št. 47/181

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Resolucija varnostnega sveta Združenih narodov št. 47/181 (ali Načrt Združenih Narodov o delitvi Palestine, 1947) je 29. novembera 1947 Generalna skupščina na srečanju Združenih narodov v New Yorku sprejela Resolucijo 181, ki je predlagala načrt za rešitev spora med Judi in Arabci v regiji Palestine, ki je bila v tistem času pod Britansko upravo)[1]. Predlagani načrt OZN za razdelitev zahodni del mandata v dveh držav, judovske in eno arabsko, s površino, vključno Jeruzalema in Betlehema pod mednarodnim nadzorom. Zavrnitev britanske vlade, da izvede ta načrt, skupaj z zavrnitvijo arabskih držav v regiji, da jo sprejmejo, je prišlo do državljanske vojne na ozemlju mandata v Palestini, ki so izbruhnili dan po glasovanju o načrtu. Sledila je arabsko-izraelska vojna leta 1948 in nadaljnji spopadi med Arabci in Judi, ki so ostali do danes.

Resolucija priporoča ustanovitev neodvisne arabske in judovske države in posebnega mednarodnega režima za Jeruzalem. Načrt prekat, dokument s štirimi deli pripet na resolucijo, predvideva prenehanje mandata, s postopnim umikom britanskih oboroženih sil in razmejitev meja med dvema državama in v Jeruzalemu. V prvem delu načrta je določeno, da bo mandat preneha takoj, ko je to mogoče. Združeno kraljestvo se bi umaknilo najpozneje do 1. avgusta 1948. Nova država bi prišla v obstoj v dveh mesecih po umiku, vendar najpozneje do 1. oktobra 1948. Načrt so skušali rešiti nasprotujočih si ciljev in terjatve dveh konkurenčnih gibanj :. Arabskega nacionalizma in judovski nacionalizem, znan kot sionizma[2]. Načrt je pozval tudi k gospodarski uniji med predlaganimi državami, in zaščito verskih in manjšinskih pravic.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "A/RES/181(II) of 29 November 1947". United Nations. 1947. Pridobljeno dne 11 January 2012. 
  2. ^ Part II. – Boundaries recommended in UNGA Res 181 Molinaro, Enrico The Holy Places of Jerusalem in Middle East Peace Agreements Page 78

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]