Republika Artsakh

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Zastava Nagorno-karabaške republike

Republika Artsakh ali Nagorno-Karabaška republika (Armensko: Arts'akhi Hanrapetut'yun, oz. Lernayin Gharabaghi Hanrapetut'yun) je armenska država v južnem Kavkazu, ki jo priznavajo tri države. Na zahodu meji z republiko Armenijo, na vzhodu pa z Iranom. Čeprav so večinsko prebivalstvo v samooklicani državi Armenci, organizacija združeni narodi zaradi lastnih političnih razlogov ne priznavajo območja kot dela Armenije ali samostojne države.

V času Sovjetske zveze je bila pokrajina Nagorno Karabah avtonomna pokrajina v sestavu Azerbajdžanske sovjetske socialistične republike, kar je že v času sovjetske zveze sprožalo nasprotja med azerbajdžanskimi oblastmi in večinskim armenskim prebivalstvom v regiji. Po razpadu Sovjetske zveze se je konflikt stopnjeval, kar je privedlo do Nagorno-Karabaške vojne po referendumu prebivalstva regije za razglasitev neodvisnosti.

Armenija je v vojni zmagala, posledica česa je obstoj republike Artsakha v današnjih mejah, in svobodno državljansko ter civilno življenje tako armenske večine, kot tudi azerbajdžanske in kurdske manjšine v regiji. Negativne posledice konflikta so predvsem pogromi armenskega prebivalstva iz glavnega mesta Azerbajdžana Baku, in nepriznavanje armenske Artsakhske republike s strani organizacije združenih narodov.

Republika je parlamentarna demokracija z enodomnim parlamentom. Glavno mesto države je Stepanakert, prebivalstvo pa znaša 146.000, od tega je 137.000 Armencev, ostali del pa sestavljajo azerbajdžanska, kurdska, grška, ruska in gruzijska narodne skupnosti. Pokrajina je izrazito gorata, večina leži nad tisoč metri nadmorske višine.