Registracijske oznake za cestna vozila v Nemčiji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Nemška avtomobilska registracijska tablica
Format nemške tablice pred letom 1994 (po DIN). Ne izdajajo jih več, vendar so še v rabi
Karta avtomobilskih registracijskih tablic v Nemčiji

Nemške tablice za cestna vozila (nemško Kfz-Kennzeichen ali tudi Nummernschild) prikazujejo kje je bilo registrirano cestno vozilo na katerem so nameščene. Če nekdo v Nemčiji spremeni stalno bivališče ali kupi nov avtomobil, mora kupiti tudi nove tablice z avtomobilskimi oznakami. Tablice veljajo celo leto od dveh do enajst mesecev, kar omogoča, da se lahko zamenjujejo na različnih tipih vozil. Leta 2007 so nove tablice stale približno 30 , pristojbine deregistracije starih in registracije novih tablic pa so bile od 10 do 40 €. Če vozilo zamenja lastnika za stalno (se proda), in, če ostane v istem območju, lahko oznaka ostane enaka. Za spremembo oznak veljajo dodatne registracijske pristojbine.

Sedanje tablice so v uporabi od leta 1994. Kakor na mnogih tablicah za države znotraj Evropske unije modra oznaka na levi prikazuje okrajšano mednarodno avtomobilsko znako države, izpisano v belem (za Nemčijo »D« (Deutschland)). Nad oznako je Evropska zastava (12 zlatih zvezd v krogu na enaki modri podlagi).

Preostalo besedilo je izpisano črno na beli podlagi. Mednarodni avtomobilski oznaki sledi eno, dvo ali tričrkovna okrajšava, ki predstavlja mesto ali regijo, kjer je vozilo registrirano. Za velika mesta, kot je na primer Berlin, veljajo enočrkovne oznake (»B«). Te črke so po navadi enake nemškim okrožjem. V nekaterih primerih imata urbano okrožje in okoliško neurbano okrožje enako črkovno okrajšavo. V takšnih primerih je število nadaljnjih črk in števk po navadi različno. Urbano okrožje Straubinga (SR) ima eno črko za kodo (SR - A 123). Okoliško okrožje Straubing-Bogen ima dve črki (SR - AB 123).

Največja mesta imajo v splošnem enočrkovno okrajšavo (»A« - Augsburg, »B« - Berlin, »C« - Chemnitz, »D« - Düsseldorf, »E« - Essen, »F« - Frankfurt na Majni, »G« - Gera, »H« - Hannover, »J« - Jena, »K« - Köln,  »L« - Leipzig, »M« -, München, »N« - Nürnberg, »P« - Potsdam, »R« - Regensburg, »S« - Stuttgart, »W« - Wuppertal, »Z« - Zwickau), večina drugih okrožij pa ima dvo ali tričkovne.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]