Red zlatega runa

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Red zlatega runa

Red zlatega runa (francosko Ordre de la Toison d’Or; nemško Orden vom Goldenen Vlies) je bil viteški red, ki ga je leta 1430 v Bruggeju ustanovil vojvoda Filip III. Burgundski, s čimer je proslavil svojo poroko s portugalsko princeso Isabelo iz Aviza.

Simbol reda je zlato ovnovo krzno (runo), ki visi z modro emajliranega kremena, tako je izražena povezava s staro bajko o Jazonu in argonavtih.

Napis na Filipovem grobu pojasnjuje glavni namen reda: V obrambo Cerkve, ki je božja hiša, sem ustanovil ta plemeniti red, ki mu pravimo runo.[1]

S poroko Marije Burgundske z Maksimilijanom Habsburškim so Habsburžani prevzeli tudi red. Pozneje sta tako obstajali dve različici reda: španska in avstrijska.

Red zlatega runa brez posebnih sprememb obstaja še danes in ni omejen zemljepisno, ampak je povezan z osebo suverena. O daljnovidnosti njegovega ustanovitelja Filipa Dobrega priča dejstvo, da je v redovnih statutih predvidel različne zgodovinske spremembe in zato red oprl na brezčasne vrednote, viteške vrline in na spoštovanje katoliške cerkve.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Eva Demmerle, Habsburžani, stran 56

Viri[uredi | uredi kodo]


Glej tudi[uredi | uredi kodo]