Raymond Kurzweil

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Raymond Kurzweil
Portret
Rojstvo12. februar 1948({{padleft:1948|4|0}}-{{padleft:2|2|0}}-{{padleft:12|2|0}})[1][2][…] (73 let)
Queens[1]
DržavljanstvoFlag of the United States.svg ZDA
Poklicizumitelj, računalnikar, podjetnik, pisatelj, pisatelj znanstvene fantastike, znanstvenik, futurist, raziskovalec umetne inteligence, filozof
Spletna stran
kurzweilai.net

Raymond Kurzweil se je rodil 12. februarja leta 1948 in je ameriški futurist in izumitelj. Najbolj je aktiven na področju pretvorbe govora v pisno obliko. V svojem času je izdal tudi 7 knjig, od katerih jih je bilo 5 uspešnih po celem svetu. Za njegova dela je dobil pohvale od treh ameriških predsednikov, leta 1999 pa je Kurzweil prejel National Medal of Technology and Inovation, kar je najbolj cenjena ameriška nagrada, kar se tiče tehnologije. O svojih prepričanjih in teorijah pogosto razlaga na konferencah, kot so TED, SXSW in DEMO. Od leta 2012 naprej je zaposlen pri Googlu kot direktor inženiringa.


ŽIVLJENJE[uredi | uredi kodo]

Raymond Kurzweil se je rodil v New Yorku. Njegovo poreklo izhaja iz Avstrije, iz katere sta emigrirala njegova starša tik pred začetkom 2. svetovne vojne. Že pri petih letih je imel Kurzweil željo postati izumitelj, zato je začel shranjevati dele igrač in pripomočkov iz katerih je pri sedmih letih naredil robotizirano lutkovno gledališče. S prvim računalnikom je prišel v stik pri dvanajstih letih leta 1960, ko je bilo teh samo ducat. To je vodilo do tega, da je pri svojih petnajstih letih izumil svoj prvi računalniški program. Ta program zbere podatke različnih skladb in melodij in po njihovem vzorcu ustvari popolnoma novo originalno skladbo.

Raymond Kurzweil je študiral na MIT-u. V času študija je ustanovil svoje prvo podjetje, ki je s pomočjo računalnikov povezalo dijake z šolami, ki naj bi njim najbolj ustrezale. Program se je imenoval Select College Consulting Program. Podjetje je nato prodal. Leta 1974 je Kurzweil ustanovil Kurzweil Computer Products, podjetje, ki se je ukvarjalo z napravami, ki so lahko prebrale besedilo, napisano v vseh normalnih fontih. Njegova vizija je bila, da bi s pomočjo te naprave lahko brali slepi, saj je naprava potem besedilo tudi prebrala. Leta 1982 pa je Raymond ustanovil podjetje imenovano Kurzweil Music System. Podjetje je proizvajalo elektronske klaviature, ki so zelo natančno proizvajale zvok različnih glasbil. V svojem življenju je Kurzweil imel v lasti veliko podjetij.

Leta 2005 je Raymond izumil prenosno napravo, ki je skenirala besedilo in ga nato prebrala. Sedem let kasneje se je Kurzweil zaposlil pri Googlu.


DELA[uredi | uredi kodo]

Kurzweil je napisal veliko znanstvenih knjig, prva med njimi je bila The Age of Intelligent Machines, ki je leta 1990 prejela status najboljše računalniško znanstvene knjige, po knjigi The Singularity is near pa so posneli film. Preostale knjige, ki jih je napisal Kurzweil so: The 10% Solution for a Heathy Life, The Age of Spiritual Machines, Fantastic Voyage: Live Long Enough to Live Forever, How to Create a Mind: The Secret of Human Thought Revealed, Danielle: Chronicles of a Superheroine. Napovedal pa je svojo naslednjo knjigo, The Singularity Is Nearer, ki bo izšla leta 2022.

Poleg filma The Singularity Is Near: A True Story About the Future, ki ga je napisal sam in je temelji na knjigi The Singularity is near, je po njegovih idejah nastal tudi film Plug & Pray in dokumentarec The Singularity.

Prejel je veliko nagrad, nekatere med njimi so:

  • prvo mesto na mednarodnem znanstvenem sejmu, leta 1965
  • leta 1978 je prejel Grace Murray Hopper Award za njegov izum bralne naprave.
  • leta 1995 je prejel Dicksonovo nagrado za znanost
  • leta 1998 je prejel MIT nagrado izumitelj leta
  • leta 2001 je prejel Lemelson-MIT nagrado za življenjsko delo razvijanja tehnologij za obogatenje umetnosti

POGLEDI[uredi | uredi kodo]

Pogled na prihodnost genetike, nanotehnologije in robotike[uredi | uredi kodo]

Kurzweil je kot svetovalec ameriški vojski svetoval razvijanje obrambnih sistemov za obrambo pred terorističnimi napadi z virusi in nanotehnologijo. Meni, da je to resna grožnja, a zaradi tega ne bi smeli ustavljati napredka na teh področjih, saj ima po njegovem mnenju nanotehnologija velik potencial pri reševanju globalnih problemov kot so revščina, bolezni in podnebne spremembe (climate change).


Zdravje in staranje[uredi | uredi kodo]

Kurzweil se do svojega 35. leta ni zanimal za svoje zdravje, dokler ni bil diagnosticiran z sladkorno boleznijo tipa 2. Skupaj z zdravnikom, Terryjem Grossmanom, deli svoje prepričanje o zdravljenju z ekstremnim režimom, ki vključuje stotine tablet, rdeče vino in mnoge druge metode v poskusu podaljšanja življenja. Kurzweil je jemal okoli 250 prehrambnih dodatkov v obliki tablet na dan, a je to število do leta 2015 zmanjšal na 100 tablet. V knjigi The Singularity is near je pogumno dejal, da mu je ta prehrambni režim pomagal zaustaviti sladkorno bolezen tipa 2.

Tehnološka singularnost[uredi | uredi kodo]

Tehnološka singularnost je hipotetična točka v času, ko tehnološka rast postane tako velika, da je človeštvo ne more več nadzorovati. Najbolj razširjena verzija singularnosti je, da bo v točki tehnološke singularnosti nadzor prevzela umetna inteligenca, ki bo vedno hitreje razvijala samo sebe. Kurzweil meni da se bo tehnološka singularnost zgodila okoli leta 2045, takrat naj bi umetna inteligenca dodobra presegla skupno možgansko moč človeštva.


VIRI:[uredi | uredi kodo]

Crane, A. 2020. Ray Kurzweil. [internet]. [citirano 24.11. 2020]. Dostopno na naslovu: https://www.britannica.com/biography/Raymond-Kurzweil

Carwin, M. 2012. Ray Kurzweil on Memory and Cryonics. [internet]. [citirano 24.11. 2020]. Dostopno na naslovu: https://www.alcor.org/library/kurzweil-memory-cryonics/

Kurzweil, R. 1999. The Age of Spiritual Machines: When Computers Exceed Human Intelligence. New York City: Viking Press.

  1. 1,0 1,1 Record #120761300 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. SNAC — 2010.
  3. Internet Speculative Fiction Database — 1995.