Rarotonga

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Osnovni podatki[uredi | uredi kodo]

Rarotonga je s populacijo okoli 14 000 prebivalcev najbolj poseljen otok Cookovega otočja (skupina otokov, h katerim prištevamo tudi Nassau, Pukapuka, Mauke, Palmerston, Rakahanga, Mangaia ...). Otok s površino 67 km2 se nahaja v južnem Pacifiku, prestolnica je Avarua (tudi glavno mesto Cookovega otočja). V dolžino meri 11 km, v širino 6 kilometrov. Je vulkanskega izvora, obkroža ga laguna, ki je na južnem delu otoka širša, tu najdemo tudi štiri s palmami poraščene manjše grebenaste otočke (t. i. motu). Na tem območju se je razvil turizem; ponujajo predvsem potapljanje, kolesarjenje, pohodništvo (na Raemaru, Wigmore Falls, Arai Te Tonga), podvodni ribolov ... Tu najdemo tudi najlepšo plažo - Muri.

Najvišji vrh se imenuje Te Manga, dosega 658 m. n. v. Notranjost otoka je gorata in porasla z deževnim gozdom. Zaradi nedostopnosti ni poseljena. Kmetijske površine se raztezajo ob ozkem obalnem pasu. Pridelujejo sladek krompir (yams), taro (kulturna rastlina, podobna krompirju) in vse vrste tropskega sadja. Ogrožena živalska vrsta je kakerori, rarotonški muhovolec.

Rarotonga premore tudi letališče; letalske prevoze večinoma zagotavlja Air New Zealand, lokalni prevoznik je Air Rarotonga. So glavno prestopno letališče za druge otoke. Imajo tri pristanišča, v komercialne namene služi le Aviatu, v katerem se lahko zasidrajo predvsem manjša plovila (lokalni promet in povezave z Novo Zelandijo), večje ladje se morajo zasidrati drugje. Glavna cesta se vije ob obali, nekaj manjših cest je še v notranjosti. Avtobus ima dve progi: v smeri urinega kazalca in v nasprotni smeri urinega kazalca. Potnike pobirajo tudi izven označenih avtobusnih postaj. Upravno je otok razdeljen na 5 okrožij; parlament Cookovega otočja se nahaja na Rarotongi. Odkrita je bila l. 1814, od l. 1891 je del Cookovega otočja.