RAT (turbina)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
RAT na lovcu-bombniku Republic F-105 Thunderchief
RAT turbina na potniškem Boeing 757

RAT - Ram Air Turbine je majhna vetrna turbina na letalih, ki se uporablja v zasilnih primerih, kot je npr. odpoved vseh motorjev in APU naprave. RAT je po navadi spravljena v strani trupa ali pa krila in se aktivira, ko je potrebno. Prinicip delovanja je isti kot pri običajni vetrni turbini, zrak premikajočega letala zadane lopatice in tako vrti rotor, ki poganja hidravlično črpalko ali pa električni generator. Proizvedena energija se uporablja za pogon najbolj pomembnih naprav kot so npr. krmilni sistem in hidravlika.

RAT se v praksi sorazmerno redko uporablja, ker ima običajno vsak motor svoj generator in hidravlično črpalko, poleg tega ima še APU svoj generator. Tako je verjetnost izgube vseh sistemov zelo majhna.

Me 163B Komet s turbino v nosu

Prvo potniško letalo s RAT-om je bil Vickers VC10 iz 1960ih. Airbus A380 ima največjo RAT turbino s premerom 1,63 metra, običajne imajo po navadi premer okrog 80 cm. Razpon moči je okrog 5-70 kW.

RAT turbine se široko uporabljajo tudi v vojaških letalih.

Glavna proizvajalca RAT sistemov v ZDA sta Honeywell in Hamilton Sundstrand.

Primeri uporabe RAT[uredi | uredi kodo]

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

  1. Wald, Matthew L. (17. januar 2009). »Investigators Offer Details of Flight’s Few Minutes«. Manhattan (NYC): NYTimes.com. Pridobljeno 20. januarja 2009.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Predstavnosti o temi Ram air turbines v Wikimedijini zbirki