Pritlikava sovica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pritlikava sovica

Pritlikava sovica, Arizona
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Strigiformes (sove)
Družina: Strigidae (prave sove)
Rod: Micrathene
Coues, 1866
Vrsta: M. whitneyi
Znanstveno ime
Micrathene whitneyi
(Cooper, 1861)

Pritlikava sovica (znanstveno ime Micrathene whitneyi) je najmanjša sova na svetu. Živi v puščavah in gozdnatih pobočjih. Razmnožuje se v jugozahodniem delu ZDA in Mehike.

Hrani se v glavnem s kobilicam, nočnimi metulji in drugimi žuželkami, nad katere se pogosto spusti s svojega počivališča. Ima kratek rep, majhna stopala in značilno sovjo obliko. Gnezdi in počiva v duplinah, ki so jih izdoble žolne - v puščavi jih naredijo saguarji, v velikih kaktusih s stebičastimi stebli.

Podvrste[uredi | uredi kodo]

M. w. idonea, podvrsta ima stalno prebivališče v najjužnejšem delu Teksasa do osrednje Mehike, kot ga imata tudi izolirani podvrsti M. w. sanfordi na najjužnejšem delu Spodnje Kalifornije in M. w. graysoni Socorro Island jugo-zahodno Spodnje Kalifornije. Ta vrsta je kasneje očitno izumrla v 20. stoletju, verjetno okoli 1970..

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. BirdLife International (2004). Micrathene whitneyi . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2006. IUCN 2006. Pridobljeno: 11 May 2006. Database entry includes justification for why this species is of least concern