Pripravite krsto!

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pripravite krsto!
RežijaFerdinando Baldi
ProdukcijaManolo Bolognini
ScenarijFranco Rossetti
Ferdinando Baldi
ZgodbaFranco Rossetti
VlogeTerence Hill
Horst Frank
George Eastman
Pinuccio Ardia
Lee Burton
José Torrès
GlasbaGianfranco and Giampiero Reverberi
FotografijaEnzo Barboni
MontažaEugenio Alabiso
Studio
B.R.C. Produzione Film
DistribucijaTitanus Distribuzione
Datum izida
  • 27. januar 1968 (1968-01-27)
Dolžina
92 minut
DržavaItalija
JezikItalijanski

Pripravite krsto! (italijansko Preparati la bara!), z alternativnim naslovom Viva Django, je italijanski špageti vestern iz leta 1968 režiserja Ferdinanda Baldija.[1] V filmu igra Terence Hill v naslovni vlogi, ki jo je pred tem v izvirnem filmu Sergia Corbuccija igral Franco Nero. Pripravite krsto! je edinstven med množico filmov, ki so izkoriščali Corbuccijevega, saj ni le napol uradno, legitimno nadaljevanje, ampak je bil prvotno namenjen tudi Neronu v glavni vlogi.[2]

Odlomek iz glasbene glasbe filma "Last Man Standing" je v pesmi "Crazy" ameriškega soul dua Gnarlsa Barkleyja sempl.[3] Naslovno pesem filma "You'd Better Smile" izvaja Nicola Di Bari.[3]

Prikazan je bil kot del retrospektive špageti vesterna na 64. Beneškem mednarodnem filmskem festivalu.[4]

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Django je ranjen, njegova žena pa je ubita, ko na transport zlata, ki ga varuje, napadejo možje njegovega »prijatelja« Davida Barryja, ki želi, da bi zlato financiralo politično kariero.

Django se pretvarja, da je mrtev in začne delati kot obešalnik, ki prihrani življenja obsojenim žrtvam zarot Davida Barryja. Organizira jih v skupino, da 'preganja' krivokletnike, ki so jih poslali na vislice. To je del načrta za razkritje Barryja in njegovo privedbo pred sodišče. "Obešeni" naj bi prestregli napad na transport zlata in ujeli Barryjeve moške, da bi dobili dokaze, vendar Garcia - ki je prej rešil Djangovo življenje med pretepom znotraj skupine - prepriča preostale moške, da bi morali namesto tega vzeti zlato zase. Garcia nato ubije ostale.

Django reši Garciino ženo pred obešanjem, ona pa nato reši Djanga, potem ko ga je Barry ujel. Garcia obžaluje svojo izdajo, ki jo razlaga z dejstvom, da je reven, in pomaga Djangu zvabiti Barryja na pokopališče, kjer Django izkoplje svojo krsto in nato z mitraljezom, ki ga hranijo v krsti, ubije Barryja in njegovo tolpo. Garcia umre v boju. Django zapusti vrečo zlata Garciini ženi "zate in otroke", preden odide.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Roberto Chiti; Roberto Poppi; Mario Pecorari (1996). Dizionario del cinema italiano: I film. Gremese Editore, 1991.
  2. »Get a Coffin Ready ! / Viva Django! Review - The Spaghetti Western Database«. www.spaghetti-western.net (v angleščini). Pridobljeno 27. aprila 2022.
  3. 3,0 3,1 Marco Giusti (2007). Dizionario del western all'italiana. Mondadori, 2007. str. 391–992. ISBN 978-88-04-57277-0.
  4. Paola Naldi (29. avgust 2007). »Il nuovo cinema cerca gloria«. La Repubblica. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. decembra 2014. Pridobljeno 27. aprila 2022.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]