Princesa (film, 1983)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Princesa
RežijaPál Erdöss
ScenarijIstván Kardos
VlogeErika Ozsda
Andrea Szendrei
Denes Diczhazi
Árpád Tóth
Júlia Nyakó
GlasbaGyula Fekete
Miklós Fenyõ
György Jakab
Gyõzõ Kemény
László Pásztor
Lajos Soltis
FotografijaLajos Koltai
Ferenc Pap
Gábor Szabó
MontažaKlára Majoros
Studio
Datum izida
  • 1. marec 1983 (1983-03-01)
Dolžina
113 minut
DržavaMadžarska
Jezikmadžarščina

Princesa (madžarsko Adj király katonát) je madžarski črno-beli dramski film iz leta 1983, ki ga je režiral Pál Erdöss po scenariju Istvána Kardosa. To je Erdössov režijski prvenec. V glavnih vlogah nastopajo Erika Ozsda, Andrea Szendrei, Denes Diczhazi, Árpád Tóth in Júlia Nyakó. Zgodba prikazuje 16-letno dekle Jutko (Ozsda), ki s prijateljico Zsuzso (Szendrei) iz vasi pride v Budimpešto in se zaposli v tovarni. Sprva uživa v svobodi, kasneje pa se mora soočiti z nizom neprijetnih dogodkov.

Film je bil premierno predvajan 1. marca 1983 v madžarskih kinematografih. Na Filmskem festivalu v Cannesu je osvojil nagrado zlata kamera za najboljši prvenec (francosko Caméra d'Or)[1], na Mednarodnem filmskem festivalu Locarno pa je osvojil glavno nagrado zlati leopard za najboljši film.[2][3]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »La Princesse«. Cannes (v francoščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. marca 2016. Pridobljeno 8. maja 2021.
  2. »ADY KIRALY KATONAT!«. archive.pardo.ch. Pridobljeno 16. januarja 2014.
  3. International film prizes: an encyclopedia - Page 213 Tad Bentley Hammer - 1991 Adj király katonát The Princess (Pál Erdoss)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]