Primerjava ponudnikov spletne pošte

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Primerjava treh najbolj znanih ponudnikov spletne pošte - Gmail, Yahoo! Mail in Hotmail. Opisan je nastanek, nekaj lastnosti in način dostopa do podatkov.

Kaj je spletna pošta?[uredi | uredi kodo]

Izraz spletna pošta (ang. Webmail'), se uporablja za opis dveh stvari. Ena uporaba besede se uporablja za opis odjemalca spletne pošte kot spletne aplikacije, do katere dostopamo preko spletnega brskalnika. Druga uporaba besede pa se nanaša na e-poštno storitev preko spletne strani (ponudnika spletne pošte), kot so Gmail, Yahoo! Mail, Hotmail in AOL Mail.

Skoraj vsi ponudniki spletne pošte ponujajo dostop do e-pošte z webmail odjemalci, mnogi od njih pa tudi dostop do e-pošte z namiznimi odjemalci z uporabo standardnih protokolov.

Kot pri vseh spletnih aplikacijah je glavna prednost spletne pošte pred namiznimi odjemalci sposobnost pošiljanja in prejemanja e-pošte povsod, kjer je na voljo spletni brskalnik. Njena glavna pomanjklivost pa je, da je potrebna povezava z internetom med uporabo.[1]

Gmail[uredi | uredi kodo]

Gmail

Gmail je brezplačna e-poštna storitev, ki jo ponuja Google. Uporabniki lahko varno dostopajo do podatkov preko spletne pošte, kakor tudi preko protokolov POP3[2] in IMAP.[3] Gmail[4] beta je začel delovati 1.4.2004, do njega so imeli dostop samo povabljeni uporabniki. Čeprav je bil še v beta stanju, je 7.2.2007 postal dostopen širši javnosti. Storitev je iz beta statusa bila nadgrajena 7.7.2009.

Z začetno ponudbo 1 GB prostora na uporabnika so občutno dvignili standard za brezplačno shranjevanje pošte v primerjavi s takratno konkurenco Hotmail in Yahoo! Mail, pri katerih je bilo na voljo 2-4 MB brezplačnega prostora. Posamezna sporočila imajo lahko do 25 MB velike priloge, kar pa je veliko glede na druge spletne ponudnike.[5] Gmail je iskalno usmerjen vmesnik in ima »pogovorni pogled«, podobno kot pri spletnih forumih. Deluje na Google GFE/2.0 na Linux strežnikih in ima več kot 400 milijonov uporabnikov.

Yahoo! Mail[uredi | uredi kodo]

YahooMail

Yahoo! Mail je spletno poštna storitev, ki jo ponuja Yahoo. Odprta je bila leta 1997 in ima nekaj čez 273 milijonov uporabnikov.

Trenutno Yahoo! ponuja tri različice Yahoo! Mail. Prva je Tradicionalnan različica (Yahoo Mail Classic), pri kateri se nadaljuje dostopnost do izvirnega vmesnika, uvedenega leta 1997. Leta 2005 je bila uvedena druga različica z novim Ajax vmesnikom, povleci in spusti, izboljšano iskanje, boljša funkcionalnost, bljižnice na tipkovnici, avtomatska dopolnitev naslova, in še več. Oktobra 2010 je Yahoo izdal še tretjo (beta) različico Yahoo! Mail-a, ki je vključevala nove zasnove, izboljšano zmogljivost, izboljšano iskalno funkcionalnost, izboljšana inegracija s Facebook-om. Maja 2011, so se beta testiranja za tretjo različico končala in je tako postala privzeti vmesnik za Yahoo! Mail. [6][7]) V začetu leta 2008 je Yahoo! začel ponujati neomejeno shranjevanje podatkov za uporabnike, kot odgovor na vročo konkurenco drugih brezplačnih ponudnikov spletne pošte.[8] Uporabniki lahko do podatkov dostopajo preko spletne pošte, kakor tudi s protokoli POP3 in IMAP. Yahoo! Mail teče na Linux in FreeBSD strežnikih.

Hotmail[uredi | uredi kodo]

Hotmail

Hotmail je nastal 4.7.1996. To je bila ena izmed prvih storitev, ki so ponujale brezplačno spletno pošto. Prvotno je bil črkovan "HoTMaiL" s HTML uporabniškim vmesnikom. Hotmail je postal hitro priljubljen, saj je ob koncu leta 1997 že imel miljone uporabnikov.[9] Konec leta 1997 je Hotmail kupila družba Microsoft in tako je ostalo tudi do danes. Hotmail je od leta 1996 šel skozi ogromno sprememb. Ko je Hotmail prvič začel je bilo brezplačno shranjevanje podatkov z 2 MB shranjevalne meje. Čez čas so se meje dvigovale do 2 GB in 5 GB. Danes ponuja vedno več prostora, kar pomeni da ni treba skrbeti za shranjevalne meje.

Uporabniki lahko do podatkov dostopajo preko spletne pošte in POP3 protokola. Hotmail teče na SQL serverjih in ima 364 milijonov uporabnikov.

Primerjava[uredi | uredi kodo]

Splošne informacije[uredi | uredi kodo]

IME Lastnik Leto zagona Cena Prostor Velikost priponke Število podprtih jezikov Podprti brskalniki POP3/IMAP Obdobje neaktivnosti, po katerem je račun lahko deaktiviran
Gmail Google 2004 brez. 10 GB, ki raste 25 MB 52 vsi POP3/IMAP 9 mesecev
Yahoo! Mail Yahoo! 1997 brez. neomejeno 25 MB 38 vsi POP3/IMAP 6 mesecev + 2 meseca za vsako leto, ko je bil račun v aktivnem stanju
Hotmail Microsoft 1996 brez. neomejeno 25 MB 27 IE, Firefox, Chrome, Opera POP3 4 mesece

Lastnosti[uredi | uredi kodo]

IME Avtomatsko posredovanje e-mail odjemalec Vmesnik Iskanje virusov
Gmail da da HTML/JavaScript/Ajax da
Yahoo! Mail samo plus uporabniki da HTML/JavaScript/CSS/Ajax da
Hotmail da da HTML/JavaScript/CSS/Ajax da

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Brownlow, M. (2011). Email and webmail statistics. Pridobljeno 5.12.2011
  2. POP3 se uporablja ko dostopamo do pošte samo z enega mesta.
  3. IMAP se uporablja za dostop do pošte z več mest.
  4. Gmail sign up. Retrieved December 5, 2011
  5. Teeter, R., & Barksdale, K. (2011). Google Apps For Dummies (p. 364). For Dummies.
  6. BBC. (2010). BBC News - Facebook revamps messaging system. Retrieved December 5, 2011
  7. McDowell, D. (2011). Introducing The Best Yahoo! Mail Ever. Retrieved December 5, 2011
  8. Arrington, M. (2008). Yahoo Mail Announces Unlimited Storage TechCrunch. Retrieved December 5, 2011.
  9. Craddock, D. (2010). A short history of Hotmail. Retrieved December 5, 2011