Prelaz Stelvio

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Nekaj od 48 serpentin blizu vrha prelaza Stelvio.

Prelaz Stelvio (italijansko: Passo dello Stelvia, nemško: Stilfser Joch) je s svojimi 2757 m nadmorske višine najvišji asfaltirani gorski prelaz v vzhodnih Alpah in drugi najvišji v celotnih Alpah (prvi je Col de l'lseran).

Prelaz se nahaja v italijanskih Alpah severno od Bormia v provinci Sondrio ter južno od Stilfsa v provinci Bolzano-Bozen kakih 75 km od Bolzana, blizu švicarske meje. Cesta čez prelaz povezuje dolini Valtellina in Adige z mestom Merano. V bližini prelaza se nahaja gorska skupina Ortler kjer je večje število smučišč.

Prelaz so začeli graditi Avstrijci v letih 1820−1825 z namenom da bi povezali nekdanjo avstrijsko provinco Lombardijo s preostalo Avstrijo. Pred prvo svetovno vojno je v bližini prelaza potekala meja med Avstro-Ogrsko in Italijo. Med vojno je prelaz postal bojišče kjer so potekali hudi boji, ki so se občasno preselili tudi na švicarsko ozemlje v okolici prelaza. Zaradi kršenja švicarske nevtralnosti so se vse tri strani sklenile poseben dogovor, ki bi te kršitve preprečeval. Po letu 1918 so prelaz zasedli Italijani. Danes preko prelaza, tako v zimskem kot tudi poletnem času, potekajo številne športne tekme.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]