Pojdi na vsebino

Predsednik vlade Portugalske

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Predsednik vlade Portugalske
Primeiro-Ministro da República Portuguesa
Trenutno:
Luís Montenegro

od 2. april 2024
ČlanSvet države
Svet ministrov
Evropski svet
RezidencaDvorec São Bento
SedežLizbona, Portugalska
Mandat4 leta
Začetek delovanja24. september 1834 (1834-09-24)
Plača70.023,52 (2015)
(5.001,68 /mesec)[1]
Spletna stranportugal.gov.pt

Predsednik vlade Portugalske (portugalščina: Primeiro-Ministro; izgovorjava [pɾiˈmɐjɾu miˈniʃtɾu]) je naziv vodje vlade Portugalske. Premier usklajuje delovanje ministrov, zastopa vlado Portugalske pri drugih državnih organih, odgovoren je parlamentu in obvešča predsednika. Premier lahko opravlja funkcijo šefa vlade s portfeljem enega ali več ministrstev.

Število mandatov, ki jih lahko oseba opravlja kot predsednik vlade, ni omejeno. Predsednika vlade imenuje predsednik republike po parlamentarnih volitvah in po zaslišanju strank, zastopanih v parlamentu. Običajno je imenovana oseba vodja največje parlamentarne stranke,, vendar obstajajo tudi izjeme.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Od srednjega veka so nekateri častniki portugalske krone pridobili prednost pred drugimi in služili kot nekakšni predsedniki vlad. Sčasoma je vloga glavnega častnika krone padla na kanclerja -mor, mordomo-mor (župan palače) in escrivão da puridade (kraljev osebni sekretar).

Prvi sodobni portugalski premier je bil Pedro de Sousa Holstein, markiz Palmela, ki je 24. septembra 1834 prisegel kot predsednik vlade Conselho de Ministros (predsednik Sveta ministrov). Leta 1911 je uradni naziv premierja postal Presidente do Ministério (predsednik ministrstva). Leta 1933 se ga je poimenovalo Presidente do Conselho de Ministros.

Sedanji naziv primeiro-Ministro (premier) je bil uveden z ustavo iz leta 1976 po revoluciji 25. april 1974.

Seznam[uredi | uredi kodo]

Trenutni portugalski predsednik vlade je Luís Montenegro, ki je funkcijo nastopil 2. aprila 2024 kot 14. premier tretje portugalske republike.[2] Uradna rezidenca predsednika vlade je dvorec ob palači São Bento, ki jo v zmedi pogosto imenujejo tudi "palača São Bento".

Portugalski premieri tretje portugalske republike:

Časovnica (od 1974)[uredi | uredi kodo]

Rezidenca predsednika vlade[uredi | uredi kodo]

Dvorec São Bento.

Tik za glavno stavbo skupščine republike je dvorec, ki služi kot prebivališče in urad portugalskega premierja. Dvorec iz leta 1877 je bil zgrajen na vrtu starega samostana, v katerem je bil portugalski parlament. Uradna rezidenca predsednika vlade je od leta 1938, ko se je tja preselil Salazar. Čeprav je to uradna rezidenca predsednika vlade, v dvorcu v času mandata niso živeli vsi dosedanji predsedniki.

António Costa, sedanji premier, ne živi v rezidenci.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Miguel Santos (23. september 2015). »E agora um tema sensível: os políticos são mal pagos?«. Observador (v portugalščini). Lisbon. Pridobljeno 12. oktobra 2016. O mesmo se aplica ao primeiro-ministro: este ano, Pedro Passos Coelho recebe um salário mensal de 5.001,68 euros brutos, menos 12% do que recebia em 2010, antes dos cortes.
  2. »Portugal Socialist Costa named PM in left-wing coalition«. BBC News. 24. november 2015. Pridobljeno 25. novembra 2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]