Predsednik Ukrajine

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Predsednik Ukrajine
Президент України
RezidencaPalača Marijinski
Mandat5 let
Prvi nosilecLeonid Makarovič Kravčuk
Plača28.000 ₴ mesečno
Spletna stranUradna spletna stran

Predsednik Ukrajine (ukrajinsko: Президент України, Prezydent Ukrajiny) je naziv za predsednika Republike Ukrajine.[1] Predsednik predstavlja narod v tujini, upravlja zunanjepolitično dejavnost države, vodi pogajanja in sklepa mednarodne pogodbe. Neposredno ga izvolijo državljani Ukrajine za petletni mandat (ne glede na to, ali so predsedniške volitve predčasne ali redne), funkcijo pa lahko opravlja največ dva mandata zapored.[2]

Uradna rezidenca predsednika je Marijinska palača, ki se nahaja v okrožju Pečersk v prestolnici Kijev. Med drugimi uradnimi prebivališči sta Hiša s himerami in Hiša jokajoče vdove, ki ju uporabljajo za namestitev državniških gostov. Predsedniški urad Ukrajine, ki se neuradno zaradi ulice, na kateri se nahaja, imenuje "Bankova", služi kot predsedniški urad, ki predsedniku svetuje v domačih, tujih in pravnih zadevah.

Od ustanovitve funkcije, 5. decembra 1991, je imela Ukrajina šest predsednikov. Leonid Kravčuk je bil ustanovni predsednik, ki je bil na funkciji od leta 1991 do odstopa leta 1994. Leonid Kučma je bil edini predsednik, ki je do zdaj opravljal dva zaporedna mandata. Viktor Juščenko, Petro Porošenko in Viktor Janukovič so funkcijo opravljali en mandat. Država je imela tudi enega vršilca dolžnosti predsednika, in sicer Aleksandra Turčinova, ki je bil nato tudi predsednik ukrajinskega parlamenta.[3] Za razliko od ZDA, kjer predsednikov naslednik (največkrat podpredsednik) prejme vsa pooblastila in dolžnosti predsednika, so v Ukrajini le-te za vršilca dolžnosti predsednika močno omejene.

Predsedniku Janukoviču je bil naziv ukrajinskega predsednika 18. junija 2015 uradno odvzet.[4] Vlada Ukrajine uporablja polpredsedniški sistem, v katerem sta vlogi šefa države in vodje vlade ločeni, zato predsednik Ukrajine ni vodja vlade.[5] To funkcijo ima predsednik vlade.[6]

Sedanji predsednik Ukrajine je Volodimir Zelenski, ki je prisegel 20. maja 2019.

O položaju[uredi | uredi kodo]

Predsednik je vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil in vodi svet za nacionalno varnost in obrambo, ki svetuje predsedniku. Prav tako predsednik koordinira in nadzira izvršno oblast na področju nacionalne varnosti in obrambe. V skladu z ukrajinsko ustavo je predsednik porok suverenosti države, ozemeljske nedeljivosti, spoštovanja ukrajinske ustave ter pravic in svoboščin ljudi in državljanov.

Predsednik ima pravico vložiti veto na odločitve parlamenta; parlament ga lahko nato preglasuje z dvotretjinsko večino ustavne večine. Predsednik ima omejena pooblastila za razpustitev Vrhovne rade (parlamenta) in nominira kandidate za zunanjega in obrambnega ministra v ukrajinskem kabinetu ministrov, prav tako imenuje šest od osemnajstih sodnikov ustavnega sodišča. Odločitve predsednika lahko preiskujejo ukrajinska sodišča, pri čemer je ustavno sodišče edino pristojno, da odloke predsednika razglasi za neustavne. Predsednik uživa pravico do imunitete.

Privilegiji[uredi | uredi kodo]

Ukrajinsko predsedniško letalo

Z izvolitvijo predsednik prejme tudi določene privilegije. Popolna pravna imuniteta ga varuje pred pregonom in sodnimi postopki, razen ustavne obtožbe s strani parlamenta. Sam naziv ukrajinskega predsednika je zaščiten z zakonom in ga lahko uporablja dosmrtno, razen če ni bil obtožen in razrešen s funkcije. V skladu s 105. členom ustave je kršenje časti in dostojanstva predsednika kaznivo, čeprav tak zakon še ni sprejet. Osebno varnost predsednika zagotavljata služba državne varnosti Ukrajine in ločena predsedniška polka, ki ju zagotavlja Ministrstvo za notranje zadeve.

Predsedniku je dodeljena letna bruto plača v višini 28.000 mesečno ali 336.000 / leto (slabih 10.000 € letno, 2016). Za vse uradne in državne obiske predsednik koristi predsedniško letalo Ukraine Air Enterprise. Ves potreben letalski prevoz zagotavlja Državno letalsko podjetje "Ukraina" (ukrajinsko letalsko podjetje), katerega sedež je v Borispilu.

Stavbe[uredi | uredi kodo]

Predsedniški urad Ukrajine je upravno telo, ustanovljeno za zagotavljanje analitične, svetovalne in pravne pomoči predsedniku države. Pogovorno je stavba znana kot "Bankova", ker se nahaja na Bankovi ulici v masivni stavbi nasproti Hiše s himerami. Za uradno predsedniško uporabo je dodeljenih približno štirinajst državnih rezidenc, od katerih so številne ostale iz obdobja predsedovanja predsednika Kučme. Uradna ceremonialna rezidenca je Marijinska palača v Kijevu. Med drugimi državnimi rezidencami so Hiša s himerami in Hiša jokajoče vdove v Kijevu, Jusupovska palača na Krimu in Sinegora v Ivano-Frankivski oblasti.

Družina[uredi | uredi kodo]

Predsednikova partnerica ali partner je priznan kot prvi soprog oz. prva dama, podobno kot v drugih državah, čeprav tak naziv nima uradne in pravne odgovornosti. Tradicijo ukrajinske "prve družine" je vzpostavil Kučma, ki je postal tast hčerinemu možu in politiku Viktorju Pinčuku.

Seznam[uredi | uredi kodo]

# Predsednik Mandat
Začetek Konec
1. Leonid Makarovych Kravchuk Leonid Makarovič Kravčuk 5. december 1991 19. julij 1994
2. Leonid Danilovič Kučma Leonid Danilovič Kučma 19. julij 1994 30. november 1999
30. november 1999 23. januar 2005
3. Viktor Andrejevič Juščenko Viktor Andrejevič Juščenko 23. januar 2005 25. feburar 2010
4. Viktor Fedorovič Janukovič Viktor Fedorovič Janukovič 25. feburar 2010 22. februar 2014
Nekdanji guverner Donecka ter predsednik vlade Ukrajine.
(-) Oleksandr Valentinovič Turčinov Oleksandr Valentinovič Turčinov

vršilec dolžnosti

23. februar 2014 7. junij 2014
5. Petro Porošenko Petro Porošenko 7. junij 2014 20. maj 2019
Nekdanji ukrajinski minister za zunanje zadeve (2009-2010) ter minister za trg in ekonomski razvoj (2012)
6.
Volodimir Zelenski 20. maj 2019 Poteka
Nekdanji filmski igralec.

Časovnica[uredi | uredi kodo]

Volodimir ZelenskiPetro PorošenkoOleksandr TurčinovViktor JanukovičViktor JuščenkoLeonid KučmaLeonid Kravčuk

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »About the President of Ukraine — Official web site of the President of Ukraine«. Official website of the President of Ukraine (v angleščini). Pridobljeno 21. oktobra 2019.
  2. »New Ukrainian president will be elected for 5-year term – Constitutional Court«. Interfax-Ukraine. 16. maj 2014. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. maja 2014. Pridobljeno 29. maja 2014.
  3. »Resolution of the Verkhovna Rada №764-VII of 23.02.2014 on conferring powers of the president of Ukraine on the Chairman of the Verkhovna Rada according to article 112 of the Constitution of Ukraine«. President of Ukraine's Official website. 25. februar 2014. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. aprila 2014.
  4. Published law deprives Yanukovych of presidential rank Arhivirano 17 June 2015 na Wayback Machine., UNIAN (17 June 2015)
  5. Volunteer battalion Azov members and former members create National Corps political party Arhivirano 5 December 2017 na Wayback Machine., Interfax-Ukraine (14 October 2016)
  6. Economic Interdependence in Ukrainian-Russian Relations by Paul J. D'Anieri, State University of New York Press, 1999, ISBN 978-0-7914-4246-3 (page 187)