Prednik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Med prednike štejejo starši (roditelji) osebe, to sta oče in mati osebe, ter predniki staršev (stari starši, prastari starši ...).

Raziskovanje drevesa prednikov je rodoslovje. Dve osebi sta v krvnem sorodstvu, če imata skupnega prednika.

Sorodstvo v ravni črti je sorodstvo med predniki in potomci, sorodstvo v stranski črti pa sorodstvo med potomci, ki izvirajo iz skupnega prednika. Sorodstvo se označuje s črtami/vrstami in koleni/stopnjami.

Predpone[uredi | uredi kodo]

Zgoraj je prikaz krvnega sorodstva in poimenovanja krvnih sorodstev. Ravna črta je označena z rdečo, stranske črte pa z sivimi črtami. Izhodišče sorodstvene vezi je označeno z modro piko. Iz prikaza je razvidno, da če se premikamo vzporedno z ravno črto stran od izhodišča, poimenovanju dodajamo predpone pra- (s predpono pra- se torej premaknemo za eno generacijo od izhodišča); če pa se premikamo vodoravno stran od izhodišča, dodajamo prepone mrzli-/mali- (s prepono mrzli-/mali- se torej ohranja ista generacija, vendar se skupni prednik oddalji za eno generacijo od izhodišča). Sorodnikom, ki so v isti generaciji kot izhodišče (npr. brat, bratranec, ...), ne moremo dodajati predpone pra-.

Kolena[uredi | uredi kodo]

Obstajajo različni načini štetja kolen v krvnem sorodstvu.

Eden izmed njih je prikazan na zgornji sliki - višja, ko je oznaka kolena, v bolj oddaljenem sorodstvu sta si, oz. sta genetsko bolj oddaljena.

Drugi način je štetje kolen po zadnjem skupnem predniku - tisti, ki ima enakega očeta, je s teboj v sorodu v 1. kolenu, tisti, ki ima enakega starega očeta v 2. kolenu, itn..

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]