Predloga:Spam-obvestilo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Če je to tvoj prvi članek, ki si ga ustvaril, bi si morda lahko prebral vodič kako ustvariti prvi članek.

Razmisli tudi o uporabi Wikičarovnika za ustvarjanje člankov, ki ti bo pomagal pri kreaciji članka.

Pozdravljen/-a v Wikipediji, Spam-obvestilo. Sodeč po tonu in nekaterih drugih indicih je bil tvoj nedavni prispevek [[:{{{1}}}]] objavljen z namenom promocije osebe/skupine/organizacije, s katero si domnevno neposredno povezan/-a. Temu v Wikipediji pravimo navzkrižje interesov in tako urejanje ni zaželeno. Bodi pozoren na to, da ko je stran enkrat označena za hitri izbris in stran ustreza merilom, se lahko izbriše brez odlašanja.

Ne glede na morebitno osebno (ne)povezanost s subjektom se morajo vsi prispevki v Wikipedijo držati treh osnovnih pravil:
preverljivostnepristranskostbrez izvirnega raziskovanja

Prispevek je drastično kršil vsaj enega od njih, zato je bil odstranjen; v taki ali podobni obliki ne more ostati v Wikipediji, zato te prosimo, da ga ne objaviš ponovno. To velja tudi, če je bil tvoj namen »samo predstaviti« subjekt. Temu je na spletu namenjenih ogromno spletnih strani, kot so poslovni imeniki (za podjetja), MySpace (za glasbenike in skupine), Facebook (za osebe) idr. Wikipedija ni nič od tega, pač pa je enciklopedija.


Kaj storiti?

  • Če o subjektu ne obstaja noben zanesljiv zapis razen njegove spletne strani, izjav za medije ipd., potem ne zadostuje kriterijem odmevnosti in v Wikipediji ne more imeti svojega gesla.
  • V vseh drugih primerih predlagamo, da napotiš skupnost wikipedistov do zanesljivih virov z objavo spletnih povezav do njih ali čim natančnejših citatov in pomagaš ustvariti z viri ustrezno podprt članek. Več o tem je napisano v sestavku »Kako se izogniti navzkrižju interesov«.
  • Spodnji gumb te bo pripeljal na pogovorno stran, kjer boš našel vnaprej pripravljen prostor za besedilo, kjer lahko pojasniš zakaj naj predloga ne bo izbrisan(a)
  • Če želiš dodatno pojasnilo, se obrni na wikipedista, ki je to obvestilo dodal (lahko kar na tej strani ali direktno na [[|pogovorni strani izbrisanega članka]]), skupnost administratorjev ali celotno skupnost na strani Pod lipo. Vse prošnje oz. zahteve bodo obravnavane samo na osnovi zgoraj omenjenih pravil.

Vztrajanje pri objavi neprimernega besedila bomo skrbniki razumeli kot namerno kršenje pravil; tako početje se ne bo končalo z obstankom neenciklopedičnega teksta, kvečjemu lahko zaradi njega izgubiš pravico do urejanja Wikipedije. Vsa pravila in smernice za delovanje v Wikipediji so zbrana na strani pravila in smernice.


Zgornje obvestilo in izbris neprimerne vsebine nista mišljena osebno, niti nista izraz kakršnega koli mnenja o subjektu članka. Obvestilo je zgolj pojasnilo s strani uporabnika, ki je opazil tvojo dejavnost in posredoval zaradi njene očitne nezdružljivosti s cilji Wikipedije, tikanje na pogovornih straneh pa je dogovor skupnosti za enostavnejšo komunikacijo. Ker je Wikipedija odprt projekt, je mogoče v njej kakšen članek, ki prav tako krši zgoraj našteta pravila in je bil po naključju spregledan. V tem primeru ga lahko predlagaš za brisanje ali popraviš, ne bo pa upoštevan kot argument za ohranitev še enega neprimernega članka.
Dokumentacija za predlogo[poglej] [uredi] [zgodovina] [osveži]

Uporaba[uredi kodo]

  • Brez naslova poglavja {{subst:Spam-obvestilo|(ime izbrisane strani)}}.
  • Prednastavljen naslov poglavja: Predlog za hitri izbris {{subst:Spam-obvestilo|(ime izbrisane strani)|header=1}}.
  • Lasten naslov poglavja {{subst:Spam-obvestilo|(ime izbrisane strani)|header=1|header-text=(lastno besedilo za naslov poglavja)}}.

Glej tudi[uredi kodo]