Predloga:Izbrano/45. teden 2021

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Megadeth (2018)
Megadeth (2018)

Megadeth je ameriška heavy metal skupina, ki sta jo leta 1983 v Los Angelesu ustanovila vokalist in kitarist Dave Mustaine ter basist David Ellefson. Skupina Megadeth, znana po svojih tehnično zapletenih kitarskih delih in glasbenem ustvarjanju, spada skupaj z Metallico, Anthraxom in Slayerjem med »veliko četverico«, odgovorno za razvoj in popularizacijo žanra ameriškega thrash metala. Njihova glasba vsebuje zapletene aranžmaje in hitre ritmične odseke ter lirične teme o smrti, vojni, politiki, osebnih odnosih in religiji.

Leta 1985 je Megadeth pri neodvisni založbi Combat Records izdal svoj prvi album Killing Is My Business... and Business Is Good!, ki je doživel zmeren uspeh. Pritegnil pa je pozornost večjih založb, zaradi česar je skupina podpisala pogodbo s Capitol Records. Njihov prvi album z večjo založbo, Peace Sells... but Who's Buying?, je izšel leta 1986 in bil velik hit na underground metal sceni. Zloraba substanc članov skupine in osebni spori so v poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja prinesli Megadethu slab sloves v medijih. Kljub temu so izdali številne uspešne albume, med drugim So Far, So Good... So What! (1988), Rust in Peace (1990) in Countdown to Extinction (1992). Ti albumi so jim skupaj s svetovnimi turnejami prinesli javno prepoznavnost.

Megadeth je od nastanka zamenjal številne kitariste, bobnarje in basiste, pri čemer je bil Mustaine edini stalni član skupine. Skupina je začasno razpadla leta 2002, ko je Mustaine utrpel poškodbo roke, in se leta 2004 ponovno združila. V sestavi Megadetha so trenutno Mustaine, kitarist Kiko Loureiro in bobnar Dirk Verbeuren, nekdanji basist James LoMenzo pa sodeluje kot spremljevalni basist na turnejah. Megadeth je po vsem svetu prodal 38 milijonov plošč, za šest od petnajstih studijskih albumov v ZDA pridobil platinasti certifikat in prejel dvanajst nominacij za grammyja. Leta 2017 je osvojil svojo prvo nagrado grammy za pesem »Dystopia« v kategoriji za najboljšo metal izvedbo. Maskota skupine Vic Rattlehead se redno pojavlja na ilustracijah albuma in tudi v živo. Skupina zbuja polemike glede njihove glasbe in besedil, ki so vodile v prepovedi prodaje albumov in odpovedane koncerte; MTV ni hotel predvajati dveh videospotov skupine, za katera je omrežje menilo, da spodbujata samomor. Megadeth je od julija 2005 večkrat organiziral svoj glasbeni festival Gigantour, oktobra 2019 pa je imel svoj prvi letni MegaCruise. Preberite več ...