Predloga:Izbrano/33. teden 2014

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ledava pri vasi Polana, Murska Sobota
Ledava pri vasi Polana, Murska Sobota

Lédava (nemško Limbach, madžarsko Lendva) je reka v severovzhodni Sloveniji in sosednji Avstriji, levi pritok Mure. Izvira pri vasi Pichla na avstrijskem Štajerskem, po nekaj kilometrih priteče v Slovenijo, teče proti jugu do umetnega Ledavskega jezera, nato zavije proti jugovzhodu in teče ves čas po severnem delu Murske ravnine. V spodnjem toku je mejna reka med Slovenijo in Madžarsko, nato pa se na najvzhodnejši točki Slovenije, na slovensko-hrvaško-madžarski tromeji izliva v Muro.

Ledava ima izrazito asimetrično porečje: z desne strani je edini pritok ravninski Črnec, z leve pa se vanjo stekajo Klavžni potok v avstrijskem Grabenlandu ter številni pritoki iz Goričkega, mdr. Lukaj, Graški potok, Bodonski potok, Puconski potok, Martjanski potok, Lipnica, Kobiljski potok in tik pred izlivom še Velika Krka.

Kot nižinski vodotok ima večino časa počasen tok in zlasti poleti majhen pretok. Zaradi tega in skoraj v celoti močno preoblikovane umetne struge spada med dokaj onesnažene in ekološko prizadete vodotoke. Obsežen del poplavne ravnice med desnim bregom Ledave in Mure, ki je pomemben habitat za črno štorkljo, srednjega detla in belovratega muharja, je vključen v evropsko omrežje Natura 2000, katere namen je ohranitev biotske raznovrstnosti. V primerjavi s preteklostjo so naplavne ravnice ob reki in pritokih zaradi izgradnje protipoplavnih zadrževalnikov in ostalih vodnogradbenih ukrepov veliko bolj varne pred poplavami. Preberite več ...