Predloga:Izbrano/30. teden 2007

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Friderik Pregl (tudi Fritz Pregl) (* 1869 - † 1930) je bil slovensko-avstrijski zdravnik in kemik rojen v Ljubljani. V letih 1880-1887 se je Friderik šolal na ljubljanski klasični gimnaziji, po maturi pa je odšel študirat medicino v Gradec in bil 1894 promoviran za doktorja vsega zdravilstva (medicum universum) kot dr.˙(Friderik) Fritz Pregl. Že v študentskih letih je delal kot demonstrator na fiziološkem inštitutu pri graškem prof. Aleksandru Rollettu in hkrati spremljal praktične zoološke vaje pri Ludviku von Graffu.

Kasneje se je posvetil kemiji in se je preselil v Innsbruck, kjer je začel razvijati osnove za kvantitativno organsko mikroanalizo. Eden od njegovih pomembnejših izumov je bila tudi izjemno natančna tehtnica, s katero je zaslovel po celi Evropi.

Svoje kasnejše delo je posvetil kvantitativni organski mikroanalizi in tu dosegel največ, kar je znanstveniku dano - razvil je epohalno metodologijo, ki se je kot blisk prenesla v vse laboratorije sveta in v njih dobila nepogrešljivo mesto. Leta 1914 je prejel nagrado Justusa Liebiga na Akademiji znanosti na Dunaju in leto zatem postal član te Akademije, 1920 je postal častni doktor znamenite univerze v Güttingenu in 1929 častni občan mesta Gradec. Leta 1923 je prejel nobelovo nagrado za kemijo.