Povprečni korpuskularni volumen

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Povprečni korpuskularni volumen (okrajšano PKV, angl. MCV) je prostornina povprečnega eritrocita, izračunana iz hematokrita in števila eritrocitov v litru krvi in normalno znaša od 81 do 94 fl.[1]

Pri slabokrvnih bolnikih je vrednost PKV osnova za razvrstitev njihove bolezni: pri mikrocitni anemiji je PKV manjši od normalnih vrednosti, pri normocitni anemiji je v mejah normale in pri makrocitni anemiji presega zgornjo normalno mejo.

Določitev[uredi | uredi kodo]

Povprečni korpuskularni volumen se lahko izračuna, in sicer se vrednost hematokrita deli s številom eritocitov (v mililitru krvi). Vrednost PKV se običajno navaja v femtolitrih.

Povišane vrednosti[uredi | uredi kodo]

Povišane vrednosti PKV pri hemolitični anemiji so posledica prisotnosti retikulocitov v krvi. Pri makrocitni perniciozni anemiji lahko PKV presega vrednost 150 femtolitrov. Povečana velikost eritrocitov se lahko pojavi tudi pri alkoholizmu.[2]

Znižane vrednosti[uredi | uredi kodo]

Najpogostejši vzroki mikrocitne anemije so pomanjkanje železa (zaradi nezadostnega vnosa železa s hrano, krvavitev iz prebavil ali menstrualnih krvavitev), talasemija in kronične bolezni.

Znižana vrednost PKV pri bolnikih s pozitivnim testom krvi v blatu kaže na veliko tveganje za raka na prebavilih.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. http://lsm1.amebis.si/lsmeds/novPogoj.aspx?pPogoj=volumen[mrtva povezava] Slovenski medicinski e-slovar; vpogled: 12. 3. 2011.
  2. Tønnesen H; Hejberg L; Frobenius S; Andersen J (1986). »Erythrocyte mean cell volume--correlation to drinking pattern in heavy alcoholics«. Acta Med Scand. 219 (5): 515–8. doi:10.1111/j.0954-6820.1986.tb03348.x. PMID 3739755.