Poseidon (film, 2006)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Poseidon
RežiserWolfgang Petersen
ProducentWolfgang Petersen, Duncan Henderson, Mike Fleiss, Akiva Goldsman
IgralciKurt Russell, Josh Lucas, Richard Dreyfuss, Emmy Rossum, Jacinda Barrett, Mike Vogel, Mía Maestro, Jimmy Bennett, Andre Braugher
GlasbaKlaus Badelt
DistribucijaWarner Bros. Pictures
Datum izida
6. maj 2006 (Tribeca), 12. maj 2006 (ZDA)
Dolžina
98 minut
DržavaZdružene države Amerike
Jezikangleščina

Poseidon je ameriški triler o preživetju brodoloma iz leta 2006, ki ga je režiral in produciral Wolfgang Petersen. Gre za tretjo filmsko priredbo romana Paula Gallicoa, The Poseidon je film, ki je ohlapno posnet na podlagi istoimenskega filma iz leta 1972. V filmu so zaigrali Kurt Russell, Josh Lucas, Richard Dreyfuss, Emmy Rossum, Jacinda Barrett, Mike Vogel, Jimmy Bennett in Andre Braugher. Film je izdelal in distributiral Warner Bros v sodelovanju z Virtual Studios. Film je bil hkrati objavljen v formatu IMAX.[1] Izdan je bil 12. maja 2006 in nominiran za 79. oskarja za najboljše vizualne učinke. Poseidon je na svetovnih blagajnah s proračunom 160 milijonov dolarjev zaslužil 181 milijonov dolarjev;  vendar je bil poleg drugih stroškov rezultat za studij še približno 69 milijonov dolarjev.[2][3]

Vsebina[uredi | uredi kodo]

RMS Poseidon, luksuzna čezoceanska ladja, pluje čez ocean. Nekdanji župan New Yorka in gasilec Robert Ramsey (Kurt Russell) s hčerko Jennifer (Emmy Rossum) in njenim fantom Christianom (Mike Vogel) potuje v New York, kmalu pa naj bi se zaročil. Na krovu so tudi nekdanji podmorničar mornarice, ki je postal profesionalni igralec iger na srečo Dylan Johns (Josh Lucas), arhitekt Richard Nelson (Richard Dreyfuss), Maggie James (Jacinda Barrett) in njen sin Conor (Jimmy Bennett), potnica Elena (Mía Maestro) in natakar Marco Valentin (Freddy Rodriguez).

Medtem, ko se potniki zabavajo na silvestrovanju po prostorih ladje, častniki z ladijskega mostu opazijo ogromen morski val, ki drvi proti ladji. Da bi se ga izognili, z ladjo poskušajo zaviti ostro v desno, da bi z ostrim delom premca zadela val, vendar se ne obrne dovolj hitro in val zadene ladjo. Val prevrne ladjo in preplavi številne prostore na krovu ter pri tem ubije vse častnike na ladijskem mostu, skupaj s številnimi potniki in drugimi člani posadke. Ko se Poseidon prevrne do konca narobe, v dvorani hudo poškodovan kapitan ladje, kapitan Bradford (Andre Braugher) poskuša vzpostaviti red in preživelim potnikom zagotovi, da je pomoč na poti, ter jih skuša prepričati, da ostanejo na mestih dvorane. Dylan brez prepričanja pripelje Conorja, Maggie, Roberta, Richarda in Valentina, da se odpravijo proti premcu, kjer verjame, da bodo imeli najboljše možnosti za pobeg iz prevrnjene ladje.

Ko se odpravijo navzgor, morajo prečkati jašek dvigala, v katerega Valentin pade, preden ga padajoče dvigalo ubije. Jennifer, Christian, Elena in kockar Lucky Larry (Kevin Dillon), ki so bili vsi v nočnem klubu na ladji, postanejo edini preživeli od vseh prebivalcev nočnega kluba. Skupina prečka improvizirani most čez avlo, kjer Luckyja Larryja ubije eden od strojev ladijskega motorja, ki pade iz strojnice. Pritisk vode razbije okna plesne dvorane in ljudi, med katerimi je tudi kapitan Bradford, utopijo v ladijski dvorani. Ko voda hitro narašča, je skupina prisiljena pobegniti skozi zračni kanal in nekaj balastnih rezervoarjev, čeprav Elena zadene glavo pod vodo in se zaradi tega utopi.

Medtem, ko ladja počasi tone, se preživeli kmalu znajdejo v salonu posadke, kjer ugotovijo, da je premčni del poplavljen, dokler ga eksplozija strojnice ne dvigne iz vode. Skupina vstopi v sobo s premčnimi potisniki in z grozo ugotovi, da potisniki še vedno tečejo. Ko jim propelerji preprečijo pot in vedoč, da je nadzorna soba potopljena v vodo, Robert odplava, da ugasne motor. Ugotovi, da je stikalo za izklop pokvarjeno, vendar namesto tega pritisne gumb za vzvratno vožnjo, preden se utopi zaradi izgube kisika.

Ko se propelerji vrtijo v drugo smer, Dylan vanj vrže rezervoar za dušik, kar povzroči eksplozijo, ki uniči propeler, in jim pusti odprtino za pobeg. Skupina skoči iz potiskača in zaplava do bližnjega napihljivega splava in ko vstopijo v splav, ladja začne toniti. Ko veslajo, valovi potiskajo splav vse dlje in bolj od potapljajoče se ladje. Preživeli gledajo, kako se Poseidon obrne na krmo, nato pa navpično potone v globine Atlantika. Potem, ko preživeli sprožijo signalno raketo, prispeta dva reševalna helikopterja in več ladij, ki sta jih rešila, ko sta izsledila lokacijo Posejdonovega GPS-svetilnika.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "IMDb 2006 Oscar page".
  2. "Director Wolfgang Petersen's Action Adventure Poseidon, from Warner Bros. Pictures, Now in Production".
  3. "The biggest box office flop from the year you were born".