Čerkezija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Karta Čerkezije iz leta 1840
Čerkezija na karti Kavkaza

Čerkezija (rusko: Черкесия/Čerkesija, turško: Çerkesya) je pokrajina na zahodnem Kavkazu. Njeno zgodovinsko ozemlje je obsegalo južno polovico Krasnodarskega kraja in večino notranjosti sedanjega Stavropolskega kraja,[1] sedanja Čerkezija pa obsega samo dele Karačaj-Čerkezije, Adigejo in Kabarindo-Balkarijo, ki so del Ruske federacije.

Ime je dobila po svojih tradicionalnih prebivalcih Čerkezih, ki sami sebe raje imenujejo Adigi ali Adiga. Velik del čerkeskega prebivalstva živi v Adigeji, ki spada v Rusko federacijo in je v celoti obdana s Krasnodarskim krajem.

Čerkeska diaspora je skupnost prebivalcev in njihovih potomcev, ki so jih iz zgodovinske Čerkezije izgnali v poznem 19. stoletju po nizu vojn proti ruskimi imperialisti. Pregnani Čerkezi so se naselili v raznih delih Osmanskega cesarstva, predvsem v Turčiji, Jordaniji, Siriji, Libanonu, Kosovu,[2] Egiptu, kjer so služili v mameluški vojski in Izraelu v vaseh Kfar Kama in Rehaniya. Izselili so se celo v ZDA v državi New York in New Jersey in zahodno Evropo, predvsem v Nemčijo in Nizozemsko.

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Čerkezi [1]
  2. Čerkezi s Kosova so bili zaradi groženj Kosovske osvobodilne vojske leta 1998 repatriirani. World: Europe Circassians flee Kosovo conflict, BBC News, 2. avgust 1998, [2], prejeto 6. julij 2008

Vir[uredi | uredi kodo]

  • Jaimoukha, Amjad. The Circassians: A Handbook, London: Routledge, New York: Routledge & Palgrave, 2001.