Zveri

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zveri
Fosilni razpon: paleocen - recentno

volk (Canis lupus)
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Podrazred: Eutheria (višji sesalci)
Red: Carnivora (zveri)
Bowdich, 1821
Družine

Zveri (znanstveno ime Carnivora) so red sesalcev, ki so večinoma plenilci in torej uživajo meso, poznamo pa tudi vrste, ki so vsejede ali celo pretežno rastlinojede. Mesojede vrste srečamo v vseh življenjskih okoljih. Prilagoditve na lov pa se kažejo v celotni telesni zgradbi in načinu življenja. Kljub temu obstajajo med vrstami velike razlike, saj med zveri uvrščamo zelo različne predstavnike, kot sta veliki panda in pegasta hijena. Za vse zveri so značilni v derače preobraženi kočniki. Derači so štirje, v vsaki čeljustnici po eden. V moškem spolovilu je kost.

Prehranjevanje[uredi | uredi kodo]

Medtem ko je orjaški panda skoraj izključno rastlinojedec (čeprav včasih jé ribe ali žuželke), so skoraj vse zveri pretežno mesojede: nekatere, na primer družina mačk, se prehranjujejo skoraj izključno z mesom, druge, kot so medvedi, pa so bolj vsejede.

Zveri imajo značilno obliko lobanje, imajo pa tudi v derače preobražene kočnike. Za večino so značilne močne čeljusti in ostri zobje, saj so plenilci. Tudi okostje je prilagojeno hitremu gibanju za učinkovit lov.

Lov[uredi | uredi kodo]

Plen zaznajo z vidom, sluhom ali vohom. Ujamejo ga iz zasede, ga zalezujejo in se poženejo v napad, nato pa upehajo in plen ubijejo s stiskom v goltanec ali z zlomom hrbtenjače. Lovijo v krdelu ali pa samotarsko.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Nekatere zveri živijo v krdelu, v njem imajo zapletene odnose, sestava krdel je pa zelo različna. Sporazumevajo se z vonjalnimi sporočili (oznaka teritorija), vidnimi znaki in oglašanjem.

Klasifikacija[uredi | uredi kodo]

Red zveri obsega dva podreda: mačkam in psom podobne zveri, obe pa se delita na skupaj 6-17 družin in 138 vrst.

novejše klasifikacije na osnovi molekularnih filogenetskih raziskav uvrščajo med psom podobne zveri kot posebno naddružino tudi:

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]