Urejevalnik besedil

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Oblikovalnik besedil (angleško word processor) je računalniški program za vnos, popravljanje, oblikovanje, shranjevanje in ponovni priklic besedil oziroma dokumentov in je namenjen oblikovanju besedil z različnimi pisavami, z možnostjo vključevanja slikovnih in drugih objektov.[1] Odkar je urejanje dokumentov mogoče tudi na mikroračunalnikih, je v veliki meri nadomestilo uporabo pisalnega stroja. Tipične zmožnosti urejevalnikov dokumentov so vstavljanje, brisanje, kopiranje, tiskanje in preverjanje črkovanja. Vodilni urejevalniki besedil so Microsoft Word (največji tržni delež), Lotus WordPro in Corel WordPerfect. V zadnjem času se uveljavlja tudi urejevalnik (Writer), ki ga vsebuje paket LibreOffice.

Urejevalnik besedil (angleško text editor) so preprostejši in namenjeni pisanju in popravljanju tekstovnih datotek. Pogosto jih ponudijo poleg operacijskih sistemov ali paketom razvojne programske opreme in se jih lahko uporablja za spreminjanje konfiguracijskih datotek in izvorne kode.[1]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 »Urejevalniki besedil«. E gradiva za računalništvo in informatiko. Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14. aprila 2014. Pridobljeno 28. decembra 2013.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]