Tancredi Sicilski

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tancredi Hauteville
Sicilski kralj
monarhijaKraljevina Sicilija
ustoličenje1189
predhodnikViljem II. Sicilski
naslednikHenrik VI. Hohenstaufen
Rojstvo1138
Lecce
Smrt20. februar 1194
Palermo
OčeRogerij vojvoda Apulije
MatiHema grofinja mesta Lecce

Tancredi Sicilski ali Tancredi Hauteville (tudi Tancredi d'Altavilla [Tankrèdi daltavìla]), sicilski kralj (1189-1194) in grof mesta Lecce (1149-1154 in 1169-1194), * 1138, Lecce (danes Italija), † 20. februar 1194.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Tancredi je bil nezakonski sin Rogerija, enega od sinov Rogerija II. Sicilskega. Čeprav je bil splošno sprejet kot vnuk Rogerija II., je njegovo nezakonsko rojstvo oviralo vključitev v nasledstvo. V mladosti je moral celo bežati pred stricem Viljemom I. (sinom in naslednikom Rogerija II.), ki je v njem videl nevarnega tekmeca za oblast. Šele po njegovi smrti se je vrnil na Sicilijo, sporazumno z bratrancem, kraljem Viljemom II. Vendar je tudi tega kralja doletela prezgodnja smrt in normanski veljaki so postavili za kralja prav Tancredija. To imenovanje je bilo v nasprotstvu z določbami pokojnega Viljema II., ki je izrecno odredil, da gre Kraljevina Sicilija v last Henriku VI., v kolikor soprogu Konstance Altavilla, sestre Rogerija I. Tancredi je moral braniti prestol tudi pred angleškim kraljem Rihardom Levjesrčnim, čigar sestra je bila soproga Viljema II., vendar je bila zadeva urejena s povrnitvijo dote vdovi, ker nista imela otrok. S Henrikom se ni dalo priti do sporazuma, zato je Tancredi ponudil vazalstvo papežu Celestinu III., ki prav tako ni želel biti obkrožen z morebitno koalicijo Švabov in Normanov.

Tancredi je umrl pred definicijo spora s Henrikom, kar je slednjemu odprlo pot do Sicilije, saj je Tancredijev sin in naslednik imel le devet let.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]