Schindlerjev seznam

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Schindlerjev seznam
RežijaSteven Spielberg
Produkcija
ScenarijSteven Zaillian
Temelji naSchindlerjev seznam
avtor Thomas Keneally
Vloge
GlasbaJohn Williams
FotografijaJanusz Kamiński
MontažaMichael Kahn
Studio
DistribucijaUniversal Pictures
Datum izida
30. novembra 1993
Dolžina
195 minut[1]
DržavaZDA
Jezikangleščina
Proračun22 milijonov USD[2]
Dohodek bruto322,1 milijona USD[3]

Schindlerjev seznam (angleško Schindler's List) je ameriški zgodovinsko dramski film, ki ga je režiral Steven Spielberg po scenariju Stevena Zailliana. Temelji na istoimenskem romanu Thomasa Keneallyja. Zgodba prikazuje sudetsko nemškega poslovneža Oskarja Schindlerja, ki je rešil več kot tisoč poljskih Judov pred holokavstom s tem, da jih je v času druge svetovne vojne zaposlil v svojih tovarnah. V glavnih vlogah nastopajo Liam Neeson kot Schindler, Ralph Fiennes kot SS častnik Amon Göth in Ben Kingsley kot Schindlerjev judovski računovodja Itzhak Stern.

Že leta 1963 se je prvič pojavila ideja za film o Schindlerjevih Judih (nemško Schindlerjuden). Eden izmed njih Poldek Pfefferberg si je za življenjski cilj zadal prikaz Schindlerjeve zgodbe. Spielberga je pritegnila, ko mu je Sidney Sheinberg poslal v pregled roman Schindlerjev seznam. Universal Pictures je kupil pravice zanj, toda Spielberg ni bil prepričan, če želi res posneti film o holokavstu, zato je najprej poskušal dodeliti projekt več drugim režiserjem, preden ga je prevzel sam. Glavni del snemanja je potekal v Krakovu leta 1993 in je trajal 72 dni. Spielberg je film posnel v črno-beli tehniki in dokumentarnem slogu. Direktor fotografije Janusz Kamiński je poskušal ustvariti občutek brezčasnosti. John Williams je napisal glasbo, violinist Itzhak Perlman pa odigral glavno temo.

Film je bil premierno prikazan 30. novembra 1993 v Washingtonu, v drugih kinematografih po ZDA pa 15. decembra istega leta. Kritiki ga pogosto označujejo za najboljši film vseh časov[4][5][6][7] in tudi finančno je bil zelo uspešen s 322 milijoni USD prihodkov po svetu ob 22 milijonskem proračunu. Nominiran je bil za oskarja v dvanajstih kategorijah, nagrajen pa s sedmimi, tudi za najboljši film, režijo, scenarij in glasbo. Ob tem je prejel še sedem nagrado BAFTA in tri Zlate globuse. Leta 2007 ga je Ameriški filmski inštitut uvrstil na osmo mesto stotih najboljših ameriških filmov AFI's 100 Years...100 Movies. Leta 2004 ga je ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zavoljo njegove »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti«.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. British Film Board.
  2. McBride 1997, str. 416.
  3. »Schindler's List (1993)«. Box Office Mojo. Pridobljeno 14. decembra 2018.
  4. Corliss & Schickel 2005.
  5. Maltin 1999.
  6. Channel 4 2008.
  7. »AFI's 100 Years ... 100 Movies – 10th Anniversary Edition«. American Film Institute. 20. junij 2007. Pridobljeno 24. novembra 2018.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]