Pistoia (pokrajina)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Provincia di Pistoia
Italijanska pokrajina Pistoia
Glavno mesto Pistoia
Občine Seznam 22 občin
Površina 965 km²
Prebivalstvo 286.118 (2007)
Gostota 297

Pokrajina Pistoia (v italijanskem izvirniku Provincia di Pistoia, izg. Provinča di Pistoja) je ena od desetih pokrajin, ki sestavljajo italijansko deželo Toskana. Meji na severu z deželo Emilija - Romanja, na vzhodu s pokrajino Prato, na jugu s pokrajino Firenze in na zahodu s pokrajino Lucca.

Večje občine[uredi | uredi kodo]

Glavno mesto je Pistoia, ostale večje občine so (podatki 31.08.2007):

Občina Prebivalcev
Pistoia 88.724
Quarrata 24.448
Montecatini Terme 20.832
Monsummano Terme 20.594
Pescia 19.334

Naravne zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Severni del pokrajine (56% celotnega ozemlja) je gorato področje, eno od najhladnejših predelov Apeninov. Podnebje je popolnoma celinsko, ponekod alpsko. Zime so ostre in snežene; že na nadmorski višini 600–700 m je povprečna januarska temperatura okoli 0 °C. Obilo snega zapade med novembrom in marcem, a večkrat se pojavi sneg tudi oktobra in aprila. Poletne temperature so precej visoke, podnevi do 30 °C, toda ponoči padejo tudi do 10 °C. To podnebje je ugodno vplivalo na razvoj gozdov, ki so včasih pokrivali velik del Toskane, a so se ohranili v glavnem le na tem področju. V njih bivajo razne divje živali, na primer svizci, srne, jeleni, lisice in volkovi, pa tudi orli ter več vrst jastrebov in netopirjev.

Seznam zaščitenih področij v pokrajini:

Zgodovinske zanimivosti[uredi | uredi kodo]

V drugi polovici devetnajstega stoletja je bila ustanovljena v pistojskih hribih privatna livarna za pridobivanje bakra in industrijska kovačnica za njegovo obdelavo. Ob koncu stoletja je obrat prevzela tedaj največja italijanska metalurška industrija, SMI iz Livorna, ki je uspešno obratovala tudi po vojni. Toda splošna kriza železarske industrije, ki je zadela italijansko gospodarstvo v povojnem času, je v osemdesetih letih dvajsetega stoletja privedla do postopnega upadanja proizvodnje, dokler ni tovarna prenehala delovati leta 2006. Poslopja in zgodovinsko pomembni objekti so bili ohranjeni in nedavno vključeni v Dynamo Camp. To je širši projekt, ki predvideva za otroke s težkimi ali kroničnimi boleznimi zdravljenje in oskrbo po odpustu iz bolnišnic. Nastal je po zamisli in s finančno pomočjo filmskega igralca Paula Newmana.

Viri[uredi | uredi kodo]