Na svoji zemlji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Na svoji Zemlji
RežijaFrance Štiglic
ProdukcijaIvan Jerman
ScenarijCiril Kosmač
VlogeLojze Potokar
Franc Presetnik
Mileva Zakrajšek
Metka Bučar
GlasbaMarjan Kozina
FotografijaIvan Marinček
MontažaIvan Marinček
DistribucijaTriglav film
Datum izida
21. november 1948
(Grand hotel kino Union)
Dolžina
110 minut
DržavaSlovenija
Jugoslavija
Jezikslovenščina

Na svoji zemlji je prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film. Gre za vojni film, posnet v črno-beli tehniki v letih 1947 in 1948. V okviru podjetja Triglav film ga je režiral France Štiglic, prvič pa so ga predvajali 21. novembra 1948. Film je posnet po noveli Očka Orel Cirila Kosmača.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Prizor iz filma

Zgodba se dogaja na Primorskem, v zadnjih dveh letih osvobodilnega boja. Prebivalci tipične primorske vasi so naprej trpeli italijansko okupacijo in kasneje še nemško. Zanje je odpor priložnost, da se osvobodijo tuje nadvlade. Film je hkrati vojni film o partizanskem boju in tudi film, ki pokaže vas in njene prebivalce. V filmu nastopajo naturščiki in slovenski gledališki igralci, za katere je bil to prvi nastop v filmu.

Spomin[uredi | uredi kodo]

Je edini slovenski film, ki so mu postavili spomenik.[1] Za Društvo slovenskih filmskih delavcev je spomenik izdelal kipar Peter Jovanovič. Na kamnitem podstavku so izpisane besede: V teh krajih je bil posnet film Na svoji zemlji. Slovesnega odkritja na Grahovem ob Bači so se 1975 udeležili vsi živeči člani filmske ekipe in mnogi domačini.

6. oktobra 2012 sta Štefka Drolc in Aleksander Valič v Grahovem ob Bači odprla Tematsko pot Na svoji zemlji, ki predstavlja sedem lokacij, kjer so bili posneti najpomembnejši prizori.[1]

Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev je leta 2012 podelilo moralno nagrado za humanitarne zasluge Na svoji zemlji. Prejemnika sta bila Tomo Križnar in Maja Weiss za angažirani dokumentarec Oči in ušesa boga – videonadzor Sudana.

Filmska ekipa[uredi | uredi kodo]

Igralska zasedba:

Ostali:

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Bandur, Simona (11. januar 2013). »Po tematski poti Na svoji zemlji«. Delo. Pridobljeno 14. julija 2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]