Lemkovščina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Lemkovščina
Materni jezikPoljska, Slovaška
EtničnostLemki
Jezikovne oznake
ISO 639-3
Seznam Linguist
rue-lem (lemko)
GlottologNi
Ta članek vsebuje zapis glasov v črkovni obliki po IPA. Brez ustrezne podpore za interpretacijo, lahko vidite vprašaje, okvirje ali druge simbole namesto Unicode znakov.

Lemkovščina je vzhodnoslovanski jezik. Govorijo jo Lemki, ki so dejansko etnična skupina Rusinov na Poljskem, Slovaškem in v Ukrajini. Zaradi tega nekateri menijo, da je lemkovščina samo narečje rusinščine[navedi vir], dokler ukrajinski jezikoslovci trdijo[navedi vir], da je ukrajinsko podnarečje (rusinščina je nepriznan jezik v Ukrajini). Samostojni jezikoslovci, kot pri rusinščini, si tako o vprašanju lemkovskega jezika niso enotni. Rusinščina ima tri standardne norme: tradicionalna rusinščina v Zakarpatski oblasti, panonska rusinščina v Vojvodini ter lemkovščina.

V lemkovščini je močnejši vpliv zahodnoslovanskih jezikov (predvsem poljščine). Lemkovščina je v narečnem kontinuumu z vzhodno slovaščino. Osnova lemkovskega knjižnega jezika je učbenik Metodija Trohanovskija: Bukvar: Perša knyžečka dlja narodnŷch Skol.

Leta 1918 so Lemki ustvarjali svojo samostojno državo, Lemkovsko republiko. Uradni jezik republike je bil lemkovski.

Poljski jezikoslovec Zdzisław Stieber je veliko delal za dokumentacijo lemkovščine.

Na Univerzi Prešov je fakulteta rusinskega jezika ter književnosti, kjer se ukvarjajo z lemkovščino. Časopis Karpatska Rus' na Poljskem je napisan v tem jeziku.

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Best, Paul Joseph; Moklak, Jarosław, eds. (2000). The Lemkos of Poland : articles and essays. Carpatho-Slavic Studies 1–3. New Haven, Cracow: Carpatho-Slavic Studies Group, Historia Iagellonica Press. ISBN 978-83-912018-3-1

Viri[uredi | uredi kodo]