Kromosom Y

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Človeški kromosom Y

Kromosom Y je eden od spolnih kromosomov pri sesalcih. Telesne celice samcev imajo tako en kromosom X in en kromosom Y, telesne celice samic ne vsebujejo kromosoma Y. Gamete (spolne celice) samcev vsebujejo X ali Y (in tako odločajo o spolu potomca).

Človeški kromosom Y[uredi | uredi kodo]

Pri ljudeh je kromosom Y sestavljen iz okoli 58 milijonov baznih parov, ki so osnovni gradniki DNK. To pomeni, da predstavlja okoli 2 % celotne DNK v celici moškega osebka.[1] Na njem se nahaja 86 genov,[2] ki pa nosijo zapis le za 23 različnih beljakovin. Lastnosti, ki se dedujejo s kromosomom Y, torej le po moškem predniku, se imenujejo holandrične lastnosti.

Genska rekombinacija med kromosomoma X in Y ni mogoča, razen v majhnih predelih na psevdoavtosomnih regijah na telomerah teh kromosomov, kar pa predstavlja le okoli 5 % dolžine kromosoma. Večinski del kromosoma Y, ki ni zmožen rekombinacije, se imenuje nerekombinirajoča regija kromosoma Y (NRY).[3] Za ugotavljanje očetovska se gledajo polimorfizmi posameznih nukleotidov v regiji NRY.

Geni[uredi | uredi kodo]

Na kromosomu Y se nahajajo naslednji geni (izvzemši psevdoavtosomne gene):

S kromosomom Y povezane bolezni[uredi | uredi kodo]

Kromosom Y se nahaja le pri moških in zapisuje le majhno število genov. Zato je poznanih le malo bolezni, povezanih s kromosomom Y. [4]

Med takimi boleznimi so[5]:

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. »National Library of Medicine's Genetic Home Reference«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29. marca 2012. Pridobljeno 12. junija 2011.
  2. »Ensembl Human MapView release 43«. Februar 2007. Pridobljeno 14. aprila 2007.
  3. ScienceDaily.com 3. 8. 2008
  4. http://www.wrongdiagnosis.com/y/y_linked_genetic_diseases/intro.htm?ktrack=kcplink; vpogled: 12. 6. 2011.
  5. http://ghr.nlm.nih.gov/chromosome/Y/show/Conditions Arhivirano 2011-08-15 na Wayback Machine., vpogled: 12. 6. 2011.