Histasp

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Histasp (iz grškega starogrško Ὑστάσπης , Histaspes, perzijsko گشتاسب, Goštasb, staroperzijsko Wištāspa, babilonsko Uštaspi, elamsko Mišdašba, kar pomeni divjak) je bil satrap Baktrije in morda Perzisa, * okoli 570 pr. n. št., † 495 pr. n. št.

Histasp je bil oče ahemenidskega kralja Dareja I. in Artabana, ki je bil zaupni svetovalec svojega brata Dareja in njegovega sina in naslednika Kserksa I. Kot Arsamov sin je bil član perzijske ahemenidske vladarske družine. Pod Kambizom II. in morda Kirom II. je bil satrap Perzisa. Kira je spremljal na njegovem pohodu proti Masagetom in bil poslan nazaj v Perzijo, da bi pazil na svojega najstarejšega sina Dareja, za katerega je sanjal, da ga bo izdal.

Razen Dareja je imel še sinova Artabana in Artana.[1] Amian Marcelin[2] je iz njega naredil poglavarja magov. Razen tega pripoveduje zgodbo, da je pod Brahmini študiral v Indiji. Njegovo ime se pojavlja na napisih v Perzepolisu.[3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Herodot. Zgodbe, i. 209, 210, iii. 70, iv. 83, vii. 224.
  2. xxiii. 6.
  3. Grotefend. Beilage zu Heeren's Ideen.

Vir[uredi | uredi kodo]

  • Philip Smith (1870). Hystaspes. V William Smith. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 2. str. 545, ki je v javni domeni.