Ganglij

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mikroskopski preparat človeškega ganglija

Ganglij ali živčni vozel je skupek živčnega tkiva v živčnem sistemu živali. Gradijo ga telesa (some) motoričnih živčnih celic.[1] Poleg njih so lahko v gangliju podporne celice nevroglije, živčne povezave (sinapse) s senzoričnimi celicami in nevroni, ki povezujejo druge nevrone znotraj ganglija.

V sklopu človeške anatomije uvrščamo ganglije v obkrajno živčevje. Tu se signali, ki preko motoričnih nevronov prvega reda potujejo iz osrednjega živčevja, prenesejo na nevrone drugega reda, katerih some tvorijo ganglij, ti pa potem oživčujejo mišice. Nasprotno so pri živalih, kot so žuželke, ki imajo bolj razpršeno organizacijo živčnega sistema, gangliji del osrednjega živčevja. Posredujejo živčne impulze iz možganov, vanje pa se povezujejo tudi senzorični nevroni, ki lahko preko ganglija sprožijo lokaliziran odziv mišičja v istem telesnem členu.[2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Ganglion«. Dorland's Medical Dictionary. Arhivirano iz prvotnega dne 4. decembra 2008. Pridobljeno 3. aprila 2012.{{navedi knjigo}}: Vzdrževanje CS1: bot: neznano stanje prvotnega URL-ja (povezava)
  2. Snodgrass R.E. (1993). Principles of Insect Morphology. Cornell University Press. COBISS 935157. ISBN 978-0-8014-8125-3.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]