Eskadron

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Eskadron je bila osnovna vojaška taktična enota konjenice, ki je ustrezala ustreza pehotni četi oz. bataljonu. Organiziran je enako kot bataljon, le da so čete preimenovane v trope.

Z ukinitvijo konjeniških enot v 50. letih 20. stoletja se je sam naziv ukinil oz. jih uporabljajo še vedno v enotah, ki so se razvile iz konjenice.

V Kopenski vojski ZDA je eskadron (squadron) oklepna konjeniška, zračna konjeniška in druge izvidniške enote, pri čemer je organizacijsko na nivoju bataljonu; eskadronu poveljuje podpolkovnik. Do reorganizacije Kopenske vojske ZDA v 80. letih 19. stoletja konjenica ZDA ni uporabljala eskadronov; od tedaj naprej pa so bili uvedeni eskadroni kot taktične in administrativne formacije.

V Britanski kopenski vojski (in v številnih iz nje izhajajočih kopenskih vojsk Commonwealtha) je eskadron formacija, ki ustreza pehotni četi oz. artilerijski bateriji. Uporablja se v specialnih silah (Special Air Service, Special Reconnaissance Regiment), nekaterih častnih enotah (Honourable Artillery Company) ter v sklopu nekaterih administrativnih korpusov/polkov (Kraljevi inženirci, Kraljevi korpus komunikacij, Kraljevi medicinski korpus kopenske vojske, Kraljevi logistični korpus, Kraljevi korpus transporta).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]