Ante Pavelić: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 862 zlogov ,  pred 14 leti
brez povzetka urejanja
m (vrnitev sprememb uporabnika »90.157.142.61« (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika »TXiKiBoT«)
 
==Mladost==
Ante Pavelić se je rodil 14. julija 1889 v Bradini pri [[Konjic]]u v Bosni in Hercegovini, kjer je sprva obiskoval islamsko versko [[osnovna šola|osnovno šolo]], v kateri so se otroci na pamet učili citate iz [[Koran]]a. To šolo je obiskoval eno leto, nato pa se je vpisal v pravo osnovno šolo, kjer pa je moral zaradi pomankljivega znanja ponavljati prvi razred. Po končani osnovni šoli se je leta 1902 vpisal na [[gimnazija|gimnazijo]] v [[Travnik, Bosna in Hercegovina|Travniku]], ki so jo vodili [[jezuiti]]. Spomladi 1905 je moral zaradi zdravstvenih težav opustiti nadaljnje šolanje. Za leto in pol se je zaposlil v podjetju, ki je gradilo [[železnica|železniško progo]] med [[Sarajevo]]m in [[Višegrad]]om na [[Drina|Drini]] in se po koncu del odločil, da bo nadaljeval šolanje, tokrat v [[Zagreb]]u, kjer je živel njegov starejši [[brat]].
V Zagrebu je hotel čimprej opraviti [[izpit]] za četrti razred gimnazije, ki ga ni izdelal do konca, in se vpisati v petega. Paveliću so zavrnili prošnjo za vpis v peti razred, tako da je moral znova začeti v četrtem. V tem času se je začel družiti s privrženci [[Ante Starčević|Starčevićeve]] mladine in ni veliko manjkalo, pa bi postal [[član]] te [[organizacija|organizacije]], ki je bila nekakšen podmladek [[Hrvaška stranka prava|Hrvaške stranke prava]].
[[Slika:Pevelic=U=badge.jpg|thumb|Znak ustašev]]
[[13. april]]a 1941 se je Pavelić, ki je medtem prispel iz Italije, v Karlovcu na samem sestal s Slavkom Kvaternikom, ki je pripotoval iz Zagreba.V tamkajšnji vojašnici je nagovoril nemške in italijanske vojake ter svoje ustaše, nato pa je sprejel še Veesenmayerja in mu obljubil, da bo ustaška oblast lojalno sodelovala s [[Tretji rajh|tretjim rajhom]]. Naslednji dan se sestal s posebnim Mussolinijevim odposlancem Anfusom, ki je bil zadolžen, da se bo priključitev mest, o katerih sta se dogovorila Pavelić in Mussolini izvedla v najkrajšem možnem času.
V Zagreb je Pavelić prišel 15. aprila 1941 in se brez posebnih slovesnosti nastanil v predsedniški [[palača|palači]] na [[Banski dvori|Banskih dvorih]]. Naslednje jutro je Slavko Kvaternik po [[radio|radiju]] oznanil [[državljani|državljanom]] prisotnost »poglavnika« in napovedal imenovanje nove vlade, ki je prisegla pred [[katolicizem|katoliškim]] [[duhovnik]]om iz [[Kustošija|Kustošije]] [[Vilim Cecelj|Vilimom Ceceljem]], zagrebškim [[mufti]]jem [[Ismet Muftić|Ismetom Muftićem]] in [[evangeličani|evangeličanskim]] [[vikar]]jem v Zagrebu [[Michael Backer|Michaelom Backerom]]. Pavelić je postal predsednik vlade in zunanji minister, ki je hkrati postal glavni »šef« države z nazivom "poglavar" oz. [[hrvaščina|hrvaško]] »poglavnik«. Poleg sebe je v vlado imenoval še [[pravosodje|pravosodnega]] ministra, dr. [[Mirko Puk|Mirka Puka]], [[minister za notranje zadeve]] je postal dr. Andrija Artuković, [[minister za zdravstvo]] dr. [[Ivan Petrić]], [[minister za gospodarstvo]] dr. [[Lovro Sušić]], [[minister za bogočastje in pouk]] dr. [[Mile Budak]],ki [[ministerje zaizjavil gozdoveda inbodo delo]]v ing.duhu [[Ivicaustaške Frković]],prisege ministertretjino [[JozoSrbov Dumandžić]]pobili, intretjino predsednikpregnali, zakonodajnegatretjino poverjeništvapa dr.spreobrnili [[Milovanv Žanić]]katoličanstvo. ZaPoverjenik vodjoza ravnateljstvaBosno za je postal [[javniJure redFrancetić]], insicer [[varnost]]bolj jeznan bilkot imenovanpoveljnik Evgenkrvoločne DidoČrne Kvaterniklegije, zaki poveljnikase ustaškeje »vojnice«izkazala Jucos Rukavina,pobijanjem zain pomočnikamučenjem ministranedolžnega zasrbskega zunanjeprebivalstva. zadevePrav dr.Francetić [[Mladenje Lorković]],organiziral poverjenikkrvave zazločine Bosnonad Srbi jev postalvzhodni [[JureHercegovini, Francetić]]Liki, zaKordumu, HercegovinoBaniji, [[IvoSlavoniji, Herenčić]]ter indeportacijo [[Mijosrbskega Babić]],in zajudovskega Likoprebivalstva paiz [[IvanBanjaluke Devčićin Sarajeva Pivac]]1941.
 
Prvi zakonski [[akt]], ki ga je Pavelić podpisal, je bila Zakonska odredba za obrambo naroda in države z dne 17. aprila 1941, katerim so odvzeli vse pravice Srbom , Romom, itd. , ter jih postavili zunaj zakona in tako omogočili pobijanje in uničevanje teh nedolžnih ljudi.
 
Na začetku maja 1941 se je podpredsedstvo vlade NDH preselilo iz Zagreba v [[Banja Luka|Banjo Luko]] (kimedtem so jo hoteli''očistili preimenovati''večjega dela srbskega prebivalstva ter požgali vse pravoslavne cerkve v Antingradmestu), ki je tako postala drugo središče vlade. Pavelić se je [[9. junij]]a odpovedal mestu zunanjega ministra in na to mesto imenoval Mladena Lorkovića. Že konec leta 1941 pa se je podpredsedstvo vrnilo v Zagreb.
 
Pavelić je kot šef države in vlade sprejemal vse pomembnejše odločitve o zunanji in notranji politiki NDH. Imenoval in odstavljal je visoke državne uradnike, kot vodja ustaške organizacije pa tudi visoke ustaške [[funkcionar]]je. Kot poglavar države je bil tudi [[vrhovni poveljnik]] vojske. Ker NDH ni imela parlamenta, je vse zakone in odredbe ukazoval in podpisoval Pavelić osebno, s čimer je postala Hrvaška formalno-pravno diktatorska država.
''za več podatkov o taborišču jasenovac glej glavni članek [[Uničevalno taborišče Jasenovac]]''
 
Kot poglavnik je med drugo svetovno vojno Pavelić osebno izdal ukaz o ustanovitvi [[uničevalno taborišče|uničevalnega taborišča]] [[Jasenovac]], v katerem so v slogu nemških uničevalnih taborišč ustaši začeli z genocidom nad [[Judi]], [[Romi]] in [[Srbi]], pa tudi s političnimi nasprotniki režima. V tem taborišču smrti naj bi ustaši pobili tretjino vsega srbskega prebivalstva v NDH. Jasenovac so uradno odprli v juliju 1941. Nemška tajna policija je ocenila, da je bilo do februarja 1942 na najbolj okruten način pobitih okoli 300 000 pravoslavnih Srbov, prav toliko jih je zbežalo, prekrstili pa so jih med 250 000 in 300 000. NDH je z genocidom zlasti nad srbskim prebivalstom poskušala ustvariti etnično čisto državo, da pa bi to dosegli so se prijateljsko vedli do Muslimanov , ki so jih razglasili za ''najčistejši del hrvaškega naroda''. Slovencev kot naroda niso priznavali, šteli so jih za '' alpske Hrvate''. Zločinski ustaški režim je stegoval svoje kremplje celo po Sandžaku in z obrazložitvijo, da '' tamo žive muslimani, koji se smatraju Hrvatima''.
==Poraz sil Osi in emigracija==
Brezimni uporabnik

Navigacijski meni