Lojze Dolinar: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 567 zlogov ,  pred 14 leti
brez povzetka urejanja
m (slog)
'''Lojze Dolinar''', [[Slovenci|slovenski]] [[kipar]], * [[19. april]] [[1893]], [[Ljubljana]], † [[9. september]] [[1970]] [[Ičići]] pri [[Opatija|Opatiji]], [[Hrvaška]].
 
PoSodi starostimed sodikiparje medsrednje mlajše kiparjegeneracije, ki so svoj ustvarjalni zenit dosegli v času med obema vojnama. Njegov prvi učitelj na umetnoobrtni šoli je bil [[Alojzij Repič]]. Dolinar je že v svojih zgodnjih delih, kot sta ''Slepi'' in ''Portret Riharda Jakopiča'', nakazal izrazito drzne izrazne možnosti, s katerimi prestopa v področje [[ekspresionizem|ekspresivnega]] modeliranja.
 
Dolinar je že v svojih zgodnjih delih, kot sta ''Slepi'' in ''Portret Riharda Jakopiča'', nakazal izrazito drzne izrazne možnosti, s katerimi prestopa v področje [[ekspresionizem|ekspresivnega]] modeliranja. Imel je izjemen občutek za monumentalne figure, s katerimi se je izkazal v širšem jugoslovanskem prostoru in v Sloveniji. Bil je eden od priljubljenih sodelavcev [[Jože Plečnik|Jožeta Plečnika]], ko sta oblikovala spomenike slovenskim skladateljem, [[Ilirski steber]] in druge spomenike. Izjemna je postavitev Dolinarjevega Mojzesa nad stranski vhod [[Narodna in univerzitetna knjižnica|NUK]].
 
Dolinarjeva zapuščina je predstavljena v posebni muzejski zbirki v Kranju, kjer je Dolinar oblikoval tudi enega svojih zadnjih NOB spomenikov na glavnem trgu.
 
 
== Glej tudi ==
1.471

urejanj

Navigacijski meni