Srce Jezusovo: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 281 zlogov ,  pred 14 leti
Zun.povezava, glej tudi
(Srce Jezusovo - objekt čaščenja in praznik v RKC)
 
(Zun.povezava, glej tudi)
'''Srce Jezusovo''' je tudi katoliški [[krščanski praznik|praznik]] posvečen čaščenju Jezusovega srca.
 
Pobudnica čaščenja Srca Jezusovega je bila francoska [[redovnik|redovnica]] [[Marjeta Marija Alakok]] (Marguerite Marie Alacoque) iz mesta [[Paray-le-Monial]]. Okoli leta [[1675]] je imela več videnj, v katerih jo je Jezus nagovarjal in ji razkril svoje srce, ki je gorelo v ljubezni do vseh ljudi. Pri tem ji je Jezus naročil tudi, da je treba uvesti nov praznik, posvečen njegovemu srcu. Prvo liturgično praznovanje praznika Srca Jezusovega je pripravil [[sveti Janez Eudes]]. Miniti je moralo skoraj sto let, preden je [[papež]] [[papež Klement XIII.|Klement XIII.]] uradno dovolil čaščenje Srca Jezusovega in praznovanje ustreznega praznika tistim, ki to posebej želijo.
 
Čaščenje Srca Jezusovega so pozneje razširili po svetu zlasti pripadniki [[Družba Jezusova|Družbe Jezusove]] - [[jezuiti]]. Ker se je čaščenje precej hitro razširilo po vsej katoliški Cerkvi, je [[papež Pij IX.]] leta [[1856]] določil, da se praznik Srca Jezusovega uradno praznuje v celotni [[Rimskokatoliška Cerkev|Rimskokatoliški Cerkvi]].
 
Srcu Jezusovemu je posvečenih veliko cerkva v Sloveniji pa tudi drugod po svetu. Zelo znana je [[Bazilika Sacré-Coeur]] v [[Pariz]]u.
 
 
==Glej tudi==
*[[Brezmadežno Srce Marijino]]
 
==Zunanje povezave==
*[http://www.kapitelj.com/posvetitev_jezusovem_presvetem_srcu_9_prvih_petkov.html Posvetitev Jezusovemu presvetemu srcu]
 
[[Kategorija:Jezus Kristus]]
2.800

urejanj

Navigacijski meni