Komedija zmešnjav (Shakespeare): Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Nova stran: Komedija zmesnjav je napisana po zgledu rimskega dramatika Plavta: DVOJCKA. Eden stranskih motivov pa je iz Amfitriona. Pri Shakespearu je manjše število oseb, dve novi pa sta Efežan ...
 
m slog
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Komedija zmešnjav''' je napisana po zgledu [[komedija|komedije]] "Dvojčka" rimskega dramatika Plavta. Eden stranskih motivov pa je iz Amfitriona. Pri [[Shakespeare|Shakespearu]] je manjše število oseb, dve novi pa sta Efežan in Sirakužan. Oče išče izgubljena dvojčka, ki sta izginila v brodolomu. V komediji Shakespeare poseže po železnem repertoarju komičnih situacij, t.j., situacijska komika, scenarij zamenjav, dvojniki, preoblačenje. V primerjavi s Plavtom je Shakespeare poglobil ljubezensko tematiko, ki že meji na farso.
Komedija zmesnjav je napisana po zgledu rimskega dramatika Plavta: DVOJCKA.
Eden stranskih motivov pa je iz Amfitriona. Pri Shakespearu je manjše število oseb, dve novi pa sta Efežan in Sirakužan.
Oče išče izgubljena dvojčka, ki sta izginila v brodolomu. V komediji Shakespeare poseže po železnem repertoarju komičnih situacij, t.j., situacijska komika, scenarij zamenjav, dvojniki, preoblačenje. V primerjavi s Plavtm je Shakespeare poglobil ljubezensko tematiko, ki že meji na farso.
To je poleg Viharja tudi ena redkih iger, pri kateri Shakespeare uporablja pravilo treh enotnosti.
To je poleg Viharja tudi ena redkih iger, pri kateri Shakespeare uporablja pravilo treh enotnosti.
[[Kategorija:Komedije]]

Redakcija: 19:22, 29. maj 2007

Komedija zmešnjav je napisana po zgledu komedije "Dvojčka" rimskega dramatika Plavta. Eden stranskih motivov pa je iz Amfitriona. Pri Shakespearu je manjše število oseb, dve novi pa sta Efežan in Sirakužan. Oče išče izgubljena dvojčka, ki sta izginila v brodolomu. V komediji Shakespeare poseže po železnem repertoarju komičnih situacij, t.j., situacijska komika, scenarij zamenjav, dvojniki, preoblačenje. V primerjavi s Plavtom je Shakespeare poglobil ljubezensko tematiko, ki že meji na farso. To je poleg Viharja tudi ena redkih iger, pri kateri Shakespeare uporablja pravilo treh enotnosti.