Konqueror: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
JAnDbot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: bg:Konqueror, id:Konqueror
Rei-bot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: ar:كونكرر
Vrstica 58: Vrstica 58:
[[Kategorija:KDE]]
[[Kategorija:KDE]]


[[ar:كونكرر]]
[[bg:Konqueror]]
[[bg:Konqueror]]
[[ca:Konqueror]]
[[ca:Konqueror]]

Redakcija: 09:42, 24. maj 2007

Konqueror
Slika:Konqueror-ib.png
Konqueror kot spletni brskalnik
RazvijalecMoštvo KDE - The KDE Team
Stabilna izdaja25 november 2021; 9 november 2023; 20 oktober 2023
OSLinux, Unix in podobni, Mac OS X in Microsoft Windows (z uporabo Cygwina)
Tipspletni brskalnik, Upravitelj datotek
LicencaGPL
Spletno mestowww.konqueror.org

Konqueror je upravitelj datotek, spletni brskalnik in prikazovalnik datotek, ki je razvit kot del K Desktop Environmenta (KDE), ki teče na večini Unixu podobnih operacijskih sistemih. Tako kot KDE je Konqueror izdan pod pogoji licence GPL.

Konquerorjevo ime je igra z imeni ostalih internetnih brskalnikih. Kot večina ostalih KDE programov se začne na črko K.

Uporabniški vmesnik

Konquerorjev uporabniški vmesnik je podoben Microsoftovemu Internet Explorerju vendar je mnogo bolj nastavljiv. Njegova posebnost so številni pulti in orodne vrstice, ki jih lahko sami spreminjamo dodajamo ali pa celo napišemo svojo. Pulti se spreminjajo tudi glede na uporabo Konquerorja; ko brskamo po internetu, imamo pult z zgodovino in z zaznamki, ko pa upravljamo datoteke imamo navoljo pult za upravljanje datotek ipd.

Navigagacijske funkcije (nazaj, naprej, gor, dol, zgodovina, itd.) so na voljo vedno. Veliko tipkovničnih bližnjic lahko nastavimo sami.

Z verzijo 3.1 Konqueror podpira tudi brskanje z zavihki.

Internetni brskalnik

Konqueror je razvit, kot avtomatični internetni brskalnik. Za jezik HTML uporablja vstavek KHTML, podpira JavaScript, Javo, Cascading Style Sheets, SSL, in ostale odprte standarte.

Ker je Konqueror »modularne narave«, Mozillin Gecko lahko uporabljen namesto Konquerorjevega vstavka KHTML. Tej možnosti pravimo »kmozilla« in je na voljo v paketu »kdebindings«.

Konqueror nudi tudi iskalnik do katerega dostopamo tako, da v nastavitvah dodamo povezavo do iskalnika (npr. http://sl.wikipedia.org/wiki/Special:Search?search=\{@}&go=Go za Wikipedijo). Privzet iskalnik je Google.

Slabost Konquerorja je slaba podprtost multimedijskih standardov, tako si lahko datoteke QuickTime movie ali Macromedia Shockwave animacija ter PDF ogledamo, le ob naloženem ustreznem programu.

Upravitelj datotek

Konqueror kot upravitelj datotek

S Konquerorjem lahko upravljaš tudi datoteke na trdem disku. Do datotek pridemo tako, da vipšemo lokacijo v lokacijsko vrstico ali pa z izbiranjem datotek v oknu. Z njim lahko raziskujemo na različne načine; izbiramo lahko med razporeditevami informacij, ikonskim ali besedilnim načinom. Arhive zip, tar, in druge lahko razširimo. Datoteke si lahko ogledujemo, jih kopiramo, premikamo, brišemo in preimenujemo. Konqueror ima tudi podatkovno stransko vrstico (metabar) glej sliko, ki nam pokaže podatke in dejanja.

Ogledovalnik datotek

S pomočjo KPartsa lahko Konqueror odpre različne programe za delo z datotekami in jih prikaže, kar v Konquerorju. Program, ki je pa odprt v Konquerorju pa prikaže odprto datoteko. Tako je mogoče, na primer, si ogledati KOffice dokument v Konquerorju. To velja za vse aplikacije, ki so prilagojene KPartsu.


Platforma

Konqueror je prvotno narejen za Linux, je pa navoljo tudi za Unixu podobne operacijske sisteme, kot je BSD, Solaris in nazadnje tudi za Mac OS X in Microsoft Windows, kjer je podpora zelo omejena. Polno podporoza Windowse je načrtovna za Konqueror 4.0 ki bo del KDE 4.0.

Glej tudi

Zunanje povezave