Programer: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Janeznovak (pogovor | prispevki)
Malo popravljena vloga programerja, delam pač (sem delal do penzjona) v računalniški firmi.
Matijap (pogovor | prispevki)
m slog
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Programêr''' je oseba, ki se ukvarja s [[programiranje]]m z namenom da za določen algoritrem, ki je definiran poišče programsko rešitev. Predvsem pri poslovnih programih definira [[sistemski analitik]] [[algoritem|algoritme]] za posamezne programe. Pri manjših rešitvah pa lahko prevzame programer tako vlogo sistemskega analitika kot programerja. Ta združitev funkcij sistemskega analitika in programerja je verjetno najbolj opazna pri izdelavi enostavnejših igric, za kompleksne igre pa so za izdelavo odgovorni različni strokovnjaki, (kot za film in sicer na priemr: scenarist, oblikovalec, marketingar in nazadnje programer). --[[Uporabnik:Janeznovak|Janez Novak]] 12:13, 11 mar. 2005 (CET)
'''Programêr''' je oseba, ki se ukvarja s [[programiranje]]m z namenom da za določen algoritrem, ki je definiran poišče programsko rešitev. Predvsem pri poslovnih programih definira [[sistemski analitik]] [[algoritem|algoritme]] za posamezne programe. Pri manjših rešitvah pa lahko programer prevzame tako vlogo sistemskega analitika kot programerja. Ta združitev funkcij sistemskega analitika in programerja je verjetno najbolj opazna pri izdelavi enostavnejših [[računalniška igra|igric]], za kompleksne igre pa so za izdelavo odgovorni različni strokovnjaki (kot za [[film]] in sicer na primer: [[scenarist]], [[oblikovalec]], [[marketingar]] in nazadnje programer).


Programer programira za določeno platformo, ki je pa lahko [[main frame]] računalnik, PC računalnik - z različnimi operacijskimi sistemi, mikroprocesor ali kakšna druga integrirana vezja. Za programiranje uporablja [[umetni jezik]], t.i. programski jezik, ki jih je pa več.
Programer programira za določeno platformo, ki je pa lahko [[main frame]] računalnik, PC računalnik - z različnimi [[operacijski sistem|operacijskimi sistemi]], [[mikroprocesor]] ali kakšna druga [[integrirano vezje|integrirana vezja]]. Za programiranje uporablja enega izmed mnogih [[umetnih|umetni jezik]] [[programski jezik|programskih jezikov|]].


== Glej tudi ==
== Glej tudi ==


* [[seznam programerjev]]
* [[seznam programerjev]]
*: [[seznam slovenskih programerjev]]
** [[seznam slovenskih programerjev]]
* [[seznam računalnikarjev]]
* [[seznam računalnikarjev]]
*: [[seznam slovenskih računalnikarjev]]
** [[seznam slovenskih računalnikarjev]]


[[Category:Računalništvo]]
[[Category:Računalništvo]]

Redakcija: 16:22, 11. marec 2005

Programêr je oseba, ki se ukvarja s programiranjem z namenom da za določen algoritrem, ki je definiran poišče programsko rešitev. Predvsem pri poslovnih programih definira sistemski analitik algoritme za posamezne programe. Pri manjših rešitvah pa lahko programer prevzame tako vlogo sistemskega analitika kot programerja. Ta združitev funkcij sistemskega analitika in programerja je verjetno najbolj opazna pri izdelavi enostavnejših igric, za kompleksne igre pa so za izdelavo odgovorni različni strokovnjaki (kot za film in sicer na primer: scenarist, oblikovalec, marketingar in nazadnje programer).

Programer programira za določeno platformo, ki je pa lahko main frame računalnik, PC računalnik - z različnimi operacijskimi sistemi, mikroprocesor ali kakšna druga integrirana vezja. Za programiranje uporablja enega izmed mnogih umetni jezik programskih jezikov|.

Glej tudi