Nikolaj II. Gorjanski: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
JozefD (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Navportus (pogovor | prispevki)
m - prestavitev Gorjanski na Nikolaj II. Gorjanski
(ni razlike)

Redakcija: 21:43, 11. marec 2007

Miklavž II. Gorjanski *ca 1367, +december 1433 (madžarsko: Garay ali Garai) je bil pomemben član plemiške družine v Ogrski kraljevini, iz klana Dorozsma, katere člani so bili pomembni v 14-tem in 15-tem stoletju. Njihovo ime izhaja iz njihovega imetja oz. gospostva Gorjani (madžarsko: Garay) sedaj kraj v Osješko-baranjski županiji v Hrvaški Baranji.

Po izvoru je bila družina Gorjanskih madžarska, vendar ker so pogosto upravljali južne predele in dežele pod krono Sv. Štefana, se pogosto uporablja tudi hrvaški prevod njihovega družinskega imena.

Miklavž I. Gorjanski (madžarsko: Garay Miklós), (hrvaško: Nikola Gorjanski), upravitelj mesta s sedanjim imenom Bratislava, takrat pa nemško: Pressburg; madžarsko Pozsony; hrvaško: Požun; je bil palatin Ogrske kraljevine. Leta 1385 je bil, v okviru borb za ogrski prestol med Sigismundom Luksemburškim, na katerega strani je bil, in Neapeljskim kraljem s strani podpornikov slednjega pod vodstvom bana Lackovića, v zasedi ujet in obglavljen na lastnem gospostvu Gorjani (Gara). Njegov prvi sin Ivan je bil upravnik banovin Temes in Pozsega. Miklavž I je dobro poročil svoji hčerki: Ilona se je poročila z magnatom Nicholasom Szechy-jem, Doroteja je poročila Nikolo Frankopana, bana Hrvaške in Dalmacije.

Njegov drugi sin Miklavž II. Gorjanski je bil ban Mačve, Usore, Soli (današnja Tuzla), Slavonije, Hrvaška. Poročil je Jeleno Lazarević, hčerko Srbskega Princa Lazarja. Po njeni smrti se je leta 1405 poročil z Ano Celjsko, drugo hčerko Hermana II Celjskega. Tudi on si je za časa kralja Sigismunda pridobil naslov palatina Ogrske in kraljevega namestnika na Hrvaškem ali Bana Hrvaške. Umrl je decembra 1433.

Vnukinja Miklavža II je bila zaročena z Matjažem Korvinom.

Miklavžev stric Pavle (madžarsko: Pál), je tudi bil ban Mačva. Njegovi nasledniki na tej poziciji sta bila njegov zet Ivan Alsáni in njegov vnuk Pavel Alsáni. Njegov sin Pavel Bánffy Gorjanski je bil upravitelj Zale.

Povezave