Libertarni socializem: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
 
===Nasprotovanje državi===
Kritika državdržave gradi na istem principu in nasprotuje koncentraciji avtoritete, temelječe na oblasti, kajti
le-ta za libertarno socialistično misel pomeni obliko zatiranja.
 
Dasiravno jim kritiki očitajo izogibanje vprašanjem, na katera ne morejo odgovoriti, pa libertarni socialisti prav v metodičnem pristopu pri raziskovanju vidijo najboljši način za doseganje svojih socialnih ciljev. Znameniti anarhist [[Rudolf Rocker]] je nekoč izjavil: "Nisem anarhist, ker bi verjel, da je anarhizem končni cilj, temveč zato, ker sploh ni ničesar takega kot je končni cilj." (Londonska leta, 1956)
 
Ker libertarni socializem spodbuja raziskovanje in se, namesto ustvarjanja čvrstega gibanja, navdušuje nad pestrostjo idej, so se med posamezniki neizogibno pojavile tudi polarizacije, zlasti v zvezi s tistimi, ki zavračajo nekatera temeljna načela libertarnega socializma, vendar se še vedno vidijo znotraj njegovih okvirov. Na primer Peter Hain tolmači svoj libertarni socializem kot favoriziranje radikalne decentralizacije oblasti, ne da bi pristal na kompletno ukinitev države. [http://www.chartist.org.uk/articles/britpol/july_hain.html] Podobno [[Noam Chomsky]] podpira demontažo vseh oblik neupravičene družbene oziroma ekonomske moči in obenem poudarja, da je, dokler imamo opravka z zatiralskimi strukturami, vendarle treba podpirati državne intervencije v njihovi začasni zaščitni funkciji.
 
Kljub temu pa pogosteje zasledimo nasprotovanje obstoju držav oziroma [[vlada|vlad]]; in v preteklosti so mnogi celo zavračali možnost, da bi se zagovarjali na sodišču, saj so raje izbrali, da jih zapro ali celo usmrtijo, kot da bi participirali v prisiljevalskih državnih institucijah.
1.755

urejanj

Navigacijski meni