Zeleni trdoživ: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
TadejM (pogovor | prispevki)
m dp
TadejM (pogovor | prispevki)
m pp
Vrstica 14: Vrstica 14:
}}
}}


'''Zeleni trdoživ''', z [[znanstveno ime|znanstvenim imenom]] '''''Hydra viridis''''' ali tudi ''Chlorohydra viridis'', je vrsta [[hidra (rod)|trdoživ]]a, ki živi na večini območij zmernega podnebnega pasu. Gre za pogost organizem, ki ga lahko najdemo v stoječih vodah od zgodnje pomladi do pozne jeseni, pritrjenega na liste in spodnje strani stebel vodnih rastlin. Značilno zeleno barvo mu dajejo enocelične [[alge]] [[Chlorella]] v celicah [[gastrodermis]]a, s katerimi živi v simbiozi. Od njih dobi organske snovi, s katerimi se prehranjuje, alge pa v zameno dobijo za [[fotosinteza|fotosintezo]] potreben [[ogljikov dioksid], ki nastaja pri [[celično dihanje|celičnem dihanju]], in odpadne produkte presnove. Zato je zeleni trdoživ na splošno manj plenilski kot aposimbiotske vrste trdoživov.
'''Zeleni trdoživ''', z [[znanstveno ime|znanstvenim imenom]] '''''Hydra viridis''''' ali tudi ''Chlorohydra viridis'', je vrsta [[hidra (rod)|trdoživ]]a, ki živi na večini območij zmernega podnebnega pasu. Gre za pogost organizem, ki ga lahko najdemo v stoječih vodah od zgodnje pomladi do pozne jeseni, pritrjenega na liste in spodnje strani stebel vodnih rastlin. Značilno zeleno barvo mu dajejo enocelične [[alge]] [[Chlorella]] v celicah [[gastrodermis]]a, s katerimi živi v simbiozi. Od njih dobi organske snovi, s katerimi se prehranjuje, alge pa v zameno dobijo za [[fotosinteza|fotosintezo]] potreben [[ogljikov dioksid]], ki nastaja pri [[celično dihanje|celičnem dihanju]], in odpadne produkte presnove. Zato je zeleni trdoživ na splošno manj plenilski kot aposimbiotske vrste trdoživov.


[[Kategorija:Ožigalkarji]]
[[Kategorija:Ožigalkarji]]

Redakcija: 17:28, 18. januar 2007

Hydra viridis
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Cnidaria (ožigalkarji)
Razred: Hydrozoa (trdoživnjaki)
Red: Hydroida
Družina: Hydridae
Rod: Hydra
Vrsta: H. viridis
Znanstveno ime
Hydra viridis

Zeleni trdoživ, z znanstvenim imenom Hydra viridis ali tudi Chlorohydra viridis, je vrsta trdoživa, ki živi na večini območij zmernega podnebnega pasu. Gre za pogost organizem, ki ga lahko najdemo v stoječih vodah od zgodnje pomladi do pozne jeseni, pritrjenega na liste in spodnje strani stebel vodnih rastlin. Značilno zeleno barvo mu dajejo enocelične alge Chlorella v celicah gastrodermisa, s katerimi živi v simbiozi. Od njih dobi organske snovi, s katerimi se prehranjuje, alge pa v zameno dobijo za fotosintezo potreben ogljikov dioksid, ki nastaja pri celičnem dihanju, in odpadne produkte presnove. Zato je zeleni trdoživ na splošno manj plenilski kot aposimbiotske vrste trdoživov.