Wiki: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
Keber (pogovor | prispevki)
m vrnjeno, hack je uspel le za 4 minute
Vrstica 1: Vrstica 1:
Izraza '''''wiki''''' (izg. [víki] po [[tradicionalna slovenska sinhrona transkripcija|tradicionalni slovenski sinhroni transkripciji]] oz. ["vi:ki] po [[SAMPA|SAMPI]]) in '''''[[WikiWiki]]''''' označujeta poseben tip zbirke [[hipertekst]]ovnih spisov ali [[skupinska programska oprema|skupinskega programja]], s katerim je izdelana. Wiki je [[strežnik|strežniški]] program, ki uporabnikom omogoča prosto ustvarjanje in urejanje spletnih strani s [[spletni brskalnik|spletnim brskalnikom]]. Wiki podpira nadbesedilne povezave ter s preprosto skladnjo omogoča ustvarjanje novih strani in sprotne povezave med stranmi v sistemu Wiki.
<html>

<HTML><HEAD>
'''Wiki''' (izgovor »viki«) je tudi splošno [[osebno ime]] [[Maori|maorskih]] žensk na [[Nova Zelandija|Novi Zelandiji]]. V [[havajščina|havajščini]] wikiwiki pomeni »res hitro«.
<meta http-equiv="Content-Language" content="tr">

<TITLE>HACKED ///www.cyber-suikast.org /// HMT-Team \\\ By BuRaK ///</TITLE>
== Bistvene značilnosti ==
<head>

<meta name="GENERATOR" content="Microsoft FrontPage 5.0">
=== Strani in urejevanje ===
<meta name="ProgId" content="FrontPage.Editor.Document">

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1254">
Preprostega urejevanja Wikija se lahko hitro naučimo. Preprosto kliknemo »Uredi to stran« (ali »Edit this page«) in začnemo z urejanjem. Isti obrazec za urejanje strani samodejno odpre tudi klik na še neobstoječo povezavo. Ko smo končali, natipkano besedilo shranimo s klikom »Shrani stran«.
</head>

<body bgcolor="#000000">
Večja prijaznost do pisca glede na navadne statične [[spletna stran|spletne strani]] se pokaže v označevanju. Denimo, da bi želeli spisati preprost nadbesedilni sestavek. V [[HTML]] je videti precej nepregledno:
<p align="center" style="margin-top: 0; margin-bottom: 0"><b>

<font color="#FFFFFF" size="7">HACKED By BuRaK</font></b></p>
<pre>
<p align="center" style="margin-top: 0; margin-bottom: 0"><b>
<P><STRONG>Agregatno stanje</STRONG> <A HREF="snov.html">snovi</A> je
<font color="#FF0000">&quot;\\\HMT-Team HACKED By BuRaK & İROFİ///İllegal İslami Atachk...&quot;</font></b></p>
določeno z urejenostjo <A HREF="atom.html">atomov</A> ali <A
<p align="center" style="margin-top: 0; margin-bottom: 0">
HREF="molekula.html">molekul</A>. Razlikujemo:
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,29,0" width="457" height="329">
<UL>
<param name="movie" value="http://www.inteq-comm.com/cecenler.swf">
<LI><A HREF="trdnina.html">trdnine</A>
<param name="quality" value="high">
<LI><A HREF="kapljevina.html">kapljevine</A>
<embed src="http://www.mavideniz.org/logo.swf" quality="high" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"
<LI><A HREF="plin.html">pline</A>
type="application/x-shockwave-flash" ></embed></object>
</UL></P>
</p><p align="center" style="margin-top: 0; margin-bottom: 0">
</pre>
<b><font color="#FFFFFF">Bu Kavganızda Yanınızda Olmasakda Sanal Alemde Destekciniz Biziz..</font></b></p>

<p align="center" style="margin-top: 0; margin-bottom: 0">
Nepreglednost nas ne sme presenetiti &ndash; HTML je bil zasnovan z namenom, da ga lahko čim lažje tolmačijo [[računalnik]]i, ne ljudje.
<b><font color="#FFFFFF">SİZLERİ SEVİYORUZ...</font></b></p>

<p align="center" style="margin-top: 0; margin-bottom: 0">
Označevanje, ki ga uporablja Wiki &ndash; zgled velja za [[MediaWiki]] &ndash; je precej bolj človeško:
&nbsp;</p>

<p align="center" style="margin-top: 0; margin-bottom: 0"><b>
<pre>
<font color="#FF0000" size="4">Çanakkale Şehitlerine</font></b></p>
'''Agregatno stanje''' [[snov]]i je določeno z urejenostjo [[atom]]ov
<p align="center" style="margin-top: 0; margin-bottom: 0"><b>
ali [[molekula|molekul]]. Razlikujemo:
<font color="#FF0000" size="4">(Çeçen Şehitlerine)</font></b></p>
* [[trdnina|trdnine]]
<p align="center" style="margin-top: 0; margin-bottom: 0"><b>
* [[kapljevina|kapljevine]]
<font color="#FF0000">ZUhahahha hepinizin mına koyım.hackledım sıtenızı mına koduklarım SELAMLARIMLA BY BURAK,<br>
* [[plin]]e
</p>
</pre>
<p align="center" style="margin-top: 0; margin-bottom: 0"><font color="#FF0000">

<b><i>By BuRaK</i></b></font></p>
Če gremo po vrsti: '''polkrepki''' izpis dosežemo s tremi zaporednimi opuščaji (<tt>&#39;&#39;&#39;</tt>; dva opuščaja postavita besedilo ''ležeče''). Wiki sicer dopušča tudi navadne značke HTML, kot so <nowiki><tt><B></tt></nowiki>, <nowiki><tt><I></tt></nowiki> ali <nowiki><tt><TT></tt></nowiki>.
<p align="center" style="margin-top: 0; margin-bottom: 0">

&nbsp;</p>
=== Povezovanje in tvorjenje strani ===
<p align="center" style="margin-top: 0; margin-bottom: 0">

<b><font color="#FF0000">ULASIM : Burak@hack-team.xxx</font></b></p>
Ena glavnih prednosti Wikija je preprosto označevanje povezav na druge spletne strani. Na strani znotraj istega spletišča se sklicujemo preprosto tako, da besedo obdamo z dvojnima oglatima oklepajema. Če stran &ndash; pravzaprav zapis v podatkovni zbirki &ndash; na katero se sklicujemo, že obstaja, Wiki ustvari povezavo nanjo, sicer pa ustvari zapis v podatkovni zbirki s tem imenom, ko začnemo z urejanjem strani.
</body></html>

Takšno označevanje je nadvse priročno za nepregibne jezike, kot je [[angleščina]], pri [[slovenščina|slovenščini]] pa nam prav pride še nekaj dodatnih lastnosti, ki so razvidne iz zgleda. Če označenemu nizu brez presledka sledijo še kakšne črke (npr. <tt>&#91;&#91;atom]]ov</tt>), bo v besedilu, ki se sklicuje na povezavo, poudarjen (izpisan v drugačni barvi, podčrtan ipd.) celoten niz, ki kaže na povezavo (v našem zgledu [[atom]]ov, ne [[atom]] ov). Včasih pa težave ne rešimo samo z lepljenjem pripone. Takrat lahko uporabimo skladnjo z navpičnico: besedilo med dvojnima oglatima oklepajema levo od navpičnice je ime povezave, besedilo desno pa tisto, ki se izpiše na sklicuječi se strani (npr. <tt>&#91;&#91;molekula|molekul]]</tt>).

Seveda Wiki podpira tudi sklicevanje na spletne strani drugje v [[internet]]u. Pri teh v enojnih oglatih oklepajih najprej navedemo URL (spletni naslov) strani, nato pa besedilo, za katerega želimo, da se izpiše, npr. <tt>&#91;http://www.gov.si/ Republika Slovenija]</tt>.

Opisano skladnjo označevanja podpira MediaWiki, ni pa edina. Prvi sistemi Wiki so podpirali skladnjo, imenovano [[CamelCase]]. Ime ima zanimivo [[etimologija|etimologijo]]: besede, kjer se sredi besede med malimi črkami pojavljajo velike, naj bi bile podobne silhuetam [[kamela|kamel]], kjer glavi sledi še ena ali več (pri bioloških kamelah je sicer ta »več« omejen na dve) grb. Takšen zapis ni izum Wikija, ampak sega dlje v zgodovino -- domač se bo denimo zdel vsem, ki so se kdaj srečali s programskim sistemom [[Mathematica]]. Sistem Wiki, kjer so kot povezave prepoznane »kamelje« besede, ima eno samo, pa še to precej dvomljivo prednost: zahteva za spoznanje manj tipkanja. Po drugi strani pa ne le, da je povsem neprimeren za slovenščino in druge pregibne jezike, posebej priročen ni niti za angleščino, ker zahteva prisilno »kamelizacijo« nesestavljenih besed (npr. KaMela).

Številni priljubljeni Wikiji (npr. UseMod, MoinMoin ali PHP Wiki) še vedno podpirajo to skladnjo. Spet drugi Wikiji (npr. Wikit) pa podpirajo skladnjo, podobno v zgledu opisani, vendar z enojnimi oglatimi oklepaji.

=== Nadzor uporabnikov ===

=== Iskanje ===

Večina sistemov Wiki omogoča vsaj iskanje po naslovih, če že ne po celotnem besedilu. Skalabilnost iskanja je odvisna od tega, ali sistem Wiki uporablja podatkovno zbirko ali ne; indeksiran dostop do podatkovne zbirke je predpogoj za spodobno hitro iskanje po velikih sistemih Wiki. V Wikipediji gumb »Pojdi« omogoča bralcem neposreden skok na stran, ki kar najbolj ustreza podanim iskalnim kriterijem. Iskalnik [[MetaWiki]] omogoča iskanje po več povezanih sistemih Wiki.

=== Wiki pogoni ===

* [[MediaWiki]] - Wiki, ki poganja trenutno največji Wiki strežnik, [[Wikipedija|Wikipedijo]]. Uporablja skladnjo z dvojnimi oglatimi oklepaji. Verjetno najzmogljivejši Wiki; dobro podpira svetovne jezike, vključno z indijskimi, vzhodnoazijskimi, in semitskimi. Preveden tudi v slovenščino. Celoten seznam podprtih lastnosti je na voljo na http://wikipedia.sourceforge.net/features.html. Razeroma kompleksen za nastavitev. Za delovanje zahteva spletni strežnik [[Apache]], relacijsko podatkovno zbirko [[MySQL]] in tolmač [[PHP]] v okolju [[Unix]]/[[Linux]]. Načelno je mogoča (ne pa tudi podprta s strani razvijalcev) namestitev tudi na [[Microsoft Windows]]. Dostopen pod licenco [[GNU GPL]]. Domača stran: http://wikipedia.sourceforge.net/
* [[MoinMoin]] - Razmeroma preprost za nastavitev. Zahteva spletni strežnik [[Apache]] in tolmač [[Python]]. Dostopen pod enako licenco kot Python. Domača stran: http://moin.sourceforge.net/
* [[UseModWiki]] - Zelo preprost za namestitev - celoten program Wiki je en sam skript, napisan v [[perl]]u. Zahteva spletni strežnik Apache in tolmač Perl. Program je zelo kompakten, vseeno pa nadvse močan. Spremembe nastavitev Dostopen pod licenco GNU GPL. Domača stran: http://www.usemod.com/cgi-bin/wiki.pl?UseModWiki
* [[TWiki]] - Bogat z možnostmi, vendar nekoliko kompleksnejši za nastavitev. Dostopen pod licenco GNU GPL. http://www.twiki.org/
* [[PHP Wiki]] - Bogat z možnostmi, vendar nekoliko kompleksnejši za nastavitev. Zahteva spletni strežnik, relacijsko podatkovno zbirko z vmesnikom [[SQL]] (npr. [[MySQL]] ali [[PostgreSQL]]) ter tolmač PHP. dostopen pod licenco GNU GPL. Domača stran: http://phpwiki.sourceforge.net/
* [[WikiWikiWeb]] -- Izvorni Wiki Warda Cunninghama, preprost in enostaven. Uporablja skladnjo CamelCase, podpira samodejno generiranje medsebojno povezanih seznamov. Za delovanje zahteva Perl in eno od knjižnic za podatkovne zbirke, kot so [[dbm]], [[ndbm]] ali [[gdbm]]. Domača stran: http://www.c2.com/cgi/wiki?WikiWikiWeb

Našteti so le nekateri najbolj priljubljeni. Precej obsežnejši spisek je na voljo na http://c2.com/cgi/wiki?WikiEngines.

== Zgodovina ==

Prvi sistem Wiki je leta [[1995]] razvil [[Ward Cunningham]] za portlandsko skupino, ki se ukvarja z jezikom vzorcev. [http://c2.com/cgi/wiki Portland Pattern Repository] je še vedno dejaven Wiki. Ime "Wikiwiki" naj bi v havajščini pomenilo »hitro« - namig na možnost hitrega in enostavnega ustvarjanja spletnih dokumentov.

== Wikijeve avtobusne ture ==

== Wiki občestva ==

Glej tudi [[Wiki občestva po tipu]] in [[Wiki občestva po vsebini]].

== Sistemi podobni Wiki ==
* [http://www.editme.com EditMe]
* [http://rok.fpp.edu/projects/marjetica/ Marjetica] - sistem za ravnateljevanje z vsebino
* [http://wiki.gorisek.com WikiDoc] - slovenski Wiki - sistem za kolaborativno pisanje dokumentacije

== Zunanje povezave ==
<!-- please do not add links to wikis to this list, instead create new internal pages about them and link to those in the wiki community list above-->

*'''[http://www.usemod.com/cgi-bin/mb.pl?TourBusStop »Postaja avtobusne ture« pri MeatballWiki]'''
* [[Wiki:WelcomeVisitors|WikiWikiWeb]] (prva wiki)
* [http://www.wikinsider.org Wikinsider]
*[http://www.yamour.com/evolution/wikipedia.html Wikipedia evolution through time] (terms of [http://www.yamour.com service])
* [[MeatBall:WikiCommunityList]]
* [[MeatBall:BiggestWiki]]

== Viri ==

[[Kategorija:Internet]]
[[Kategorija:Wikipedija]]

[[af:Wiki]]
[[als:Wiki]]
[[an:Wiki]]
[[ar:ويكي]]
[[bg:Уики]]
[[bm:Wiki]]
[[bn:উইকি]]
[[bs:Wiki]]
[[ca:Wiki]]
[[cs:Wiki]]
[[da:Wiki]]
[[de:Wiki]]
[[el:Wiki]]
[[en:Wiki]]
[[eo:Vikio]]
[[es:Wiki]]
[[et:Wiki]]
[[eu:Wiki]]
[[fa:ویکی‌ویکی]]
[[fi:Wiki]]
[[fo:WikiWiki]]
[[fr:Wiki]]
[[ga:Vicí]]
[[gl:Wiki]]
[[he:ויקי]]
[[hr:Wiki]]
[[hu:Wiki]]
[[ia:Wiki]]
[[id:Wiki]]
[[it:Wiki]]
[[ja:ウィキ]]
[[ka:ვიკი]]
[[ko:위키]]
[[ksh:Wikki]]
[[ku:Wîkî]]
[[la:Vici]]
[[lb:Wiki]]
[[li:Wiki]]
[[lt:Wiki]]
[[lv:Wiki]]
[[mg:Wiki]]
[[mk:Вики]]
[[ml:വിക്കി]]
[[ms:Wiki]]
[[mt:Wiki]]
[[nds:Wiki]]
[[nds-nl:Wiki]]
[[ne:विकि]]
[[nl:WikiWiki]]
[[nn:Wiki]]
[[no:Wiki]]
[[nrm:Ouitchi]]
[[pl:Wiki]]
[[pt:Wiki]]
[[ro:Wiki]]
[[ru:Вики]]
[[sh:Wiki]]
[[simple:Wiki]]
[[sk:Wiki]]
[[sq:Wiki]]
[[sr:Вики]]
[[sv:Wiki]]
[[sw:Wiki]]
[[ta:விக்கி]]
[[th:วิกิ]]
[[tl:Wiki]]
[[tr:Wiki]]
[[tt:Wiki]]
[[uk:Вікі]]
[[vi:Wiki]]
[[yi:וויקי]]
[[zh:Wiki]]
[[zh-min-nan:Wiki]]
[[zh-yue:Wiki]]

Redakcija: 19:12, 10. januar 2007

Izraza wiki (izg. [víki] po tradicionalni slovenski sinhroni transkripciji oz. ["vi:ki] po SAMPI) in WikiWiki označujeta poseben tip zbirke hipertekstovnih spisov ali skupinskega programja, s katerim je izdelana. Wiki je strežniški program, ki uporabnikom omogoča prosto ustvarjanje in urejanje spletnih strani s spletnim brskalnikom. Wiki podpira nadbesedilne povezave ter s preprosto skladnjo omogoča ustvarjanje novih strani in sprotne povezave med stranmi v sistemu Wiki.

Wiki (izgovor »viki«) je tudi splošno osebno ime maorskih žensk na Novi Zelandiji. V havajščini wikiwiki pomeni »res hitro«.

Bistvene značilnosti

Strani in urejevanje

Preprostega urejevanja Wikija se lahko hitro naučimo. Preprosto kliknemo »Uredi to stran« (ali »Edit this page«) in začnemo z urejanjem. Isti obrazec za urejanje strani samodejno odpre tudi klik na še neobstoječo povezavo. Ko smo končali, natipkano besedilo shranimo s klikom »Shrani stran«.

Večja prijaznost do pisca glede na navadne statične spletne strani se pokaže v označevanju. Denimo, da bi želeli spisati preprost nadbesedilni sestavek. V HTML je videti precej nepregledno:

 <P><STRONG>Agregatno stanje</STRONG> <A HREF="snov.html">snovi</A> je
 določeno z urejenostjo <A HREF="atom.html">atomov</A> ali <A
 HREF="molekula.html">molekul</A>. Razlikujemo:
 <UL>
 <LI><A HREF="trdnina.html">trdnine</A>
 <LI><A HREF="kapljevina.html">kapljevine</A>
 <LI><A HREF="plin.html">pline</A>
 </UL></P>

Nepreglednost nas ne sme presenetiti – HTML je bil zasnovan z namenom, da ga lahko čim lažje tolmačijo računalniki, ne ljudje.

Označevanje, ki ga uporablja Wiki – zgled velja za MediaWiki – je precej bolj človeško:

 '''Agregatno stanje''' [[snov]]i je določeno z urejenostjo [[atom]]ov
 ali [[molekula|molekul]]. Razlikujemo:
 * [[trdnina|trdnine]]
 * [[kapljevina|kapljevine]]
 * [[plin]]e

Če gremo po vrsti: polkrepki izpis dosežemo s tremi zaporednimi opuščaji ('''; dva opuščaja postavita besedilo ležeče). Wiki sicer dopušča tudi navadne značke HTML, kot so <tt><B></tt>, <tt><I></tt> ali <tt><TT></tt>.

Povezovanje in tvorjenje strani

Ena glavnih prednosti Wikija je preprosto označevanje povezav na druge spletne strani. Na strani znotraj istega spletišča se sklicujemo preprosto tako, da besedo obdamo z dvojnima oglatima oklepajema. Če stran – pravzaprav zapis v podatkovni zbirki – na katero se sklicujemo, že obstaja, Wiki ustvari povezavo nanjo, sicer pa ustvari zapis v podatkovni zbirki s tem imenom, ko začnemo z urejanjem strani.

Takšno označevanje je nadvse priročno za nepregibne jezike, kot je angleščina, pri slovenščini pa nam prav pride še nekaj dodatnih lastnosti, ki so razvidne iz zgleda. Če označenemu nizu brez presledka sledijo še kakšne črke (npr. [[atom]]ov), bo v besedilu, ki se sklicuje na povezavo, poudarjen (izpisan v drugačni barvi, podčrtan ipd.) celoten niz, ki kaže na povezavo (v našem zgledu atomov, ne atom ov). Včasih pa težave ne rešimo samo z lepljenjem pripone. Takrat lahko uporabimo skladnjo z navpičnico: besedilo med dvojnima oglatima oklepajema levo od navpičnice je ime povezave, besedilo desno pa tisto, ki se izpiše na sklicuječi se strani (npr. [[molekula|molekul]]).

Seveda Wiki podpira tudi sklicevanje na spletne strani drugje v internetu. Pri teh v enojnih oglatih oklepajih najprej navedemo URL (spletni naslov) strani, nato pa besedilo, za katerega želimo, da se izpiše, npr. [http://www.gov.si/ Republika Slovenija].

Opisano skladnjo označevanja podpira MediaWiki, ni pa edina. Prvi sistemi Wiki so podpirali skladnjo, imenovano CamelCase. Ime ima zanimivo etimologijo: besede, kjer se sredi besede med malimi črkami pojavljajo velike, naj bi bile podobne silhuetam kamel, kjer glavi sledi še ena ali več (pri bioloških kamelah je sicer ta »več« omejen na dve) grb. Takšen zapis ni izum Wikija, ampak sega dlje v zgodovino -- domač se bo denimo zdel vsem, ki so se kdaj srečali s programskim sistemom Mathematica. Sistem Wiki, kjer so kot povezave prepoznane »kamelje« besede, ima eno samo, pa še to precej dvomljivo prednost: zahteva za spoznanje manj tipkanja. Po drugi strani pa ne le, da je povsem neprimeren za slovenščino in druge pregibne jezike, posebej priročen ni niti za angleščino, ker zahteva prisilno »kamelizacijo« nesestavljenih besed (npr. KaMela).

Številni priljubljeni Wikiji (npr. UseMod, MoinMoin ali PHP Wiki) še vedno podpirajo to skladnjo. Spet drugi Wikiji (npr. Wikit) pa podpirajo skladnjo, podobno v zgledu opisani, vendar z enojnimi oglatimi oklepaji.

Nadzor uporabnikov

Iskanje

Večina sistemov Wiki omogoča vsaj iskanje po naslovih, če že ne po celotnem besedilu. Skalabilnost iskanja je odvisna od tega, ali sistem Wiki uporablja podatkovno zbirko ali ne; indeksiran dostop do podatkovne zbirke je predpogoj za spodobno hitro iskanje po velikih sistemih Wiki. V Wikipediji gumb »Pojdi« omogoča bralcem neposreden skok na stran, ki kar najbolj ustreza podanim iskalnim kriterijem. Iskalnik MetaWiki omogoča iskanje po več povezanih sistemih Wiki.

Wiki pogoni

Našteti so le nekateri najbolj priljubljeni. Precej obsežnejši spisek je na voljo na http://c2.com/cgi/wiki?WikiEngines.

Zgodovina

Prvi sistem Wiki je leta 1995 razvil Ward Cunningham za portlandsko skupino, ki se ukvarja z jezikom vzorcev. Portland Pattern Repository je še vedno dejaven Wiki. Ime "Wikiwiki" naj bi v havajščini pomenilo »hitro« - namig na možnost hitrega in enostavnega ustvarjanja spletnih dokumentov.

Wikijeve avtobusne ture

Wiki občestva

Glej tudi Wiki občestva po tipu in Wiki občestva po vsebini.

Sistemi podobni Wiki

  • EditMe
  • Marjetica - sistem za ravnateljevanje z vsebino
  • WikiDoc - slovenski Wiki - sistem za kolaborativno pisanje dokumentacije

Zunanje povezave

Viri