Arrigo Boito: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Thijs!bot (pogovor | prispevki)
Thijs!bot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: la:Aenrichus Boito
Vrstica 30: Vrstica 30:
[[it:Arrigo Boito]]
[[it:Arrigo Boito]]
[[ja:アッリーゴ・ボーイト]]
[[ja:アッリーゴ・ボーイト]]
[[la:Aenrichus Boito]]
[[nl:Arrigo Boito]]
[[nl:Arrigo Boito]]
[[ro:Arrigo Boito]]
[[ro:Arrigo Boito]]

Redakcija: 12:24, 7. januar 2007

Arrigo Boito (tudi Enrico Giuseppe Giovanni Boito), italijanski skladatelj, pesnik, pisatelj in libretist, * 24. februar 1842, Padova10. junij 1918, Milano.

Glasbo je študiral na konservatoriju v Milanu. Njegovo najbolj znano delo je hkrati edina dokončana opera Mefistofele (po Goethejevem Faustu, premierno uprizorjena leta 1868). Opera ni bila sprejeta in zaradi izgredov publike je po dveh predstavah morala policija prepovedati nadaljne predstave. Poleg tega dela je Boito skomponiral le malo skladb, uničil je svojo naslednjo opero Ero e Leandro in zapustil nedokončano opero Nerone. To opero sta (brez zadnjega dejanja) po skicah dokončala Arturo Toscanini in Vincenzo Tommasini. Premierno je bila uprizorjena leta 1924 v milanski Scali.

Boito je pisal librete za svoje opere, bolj pa je zaslovel po libretih za Verdijevi operi Falstaff in Otello. Pod anagramskim psevdonimom Tobia Gorrio je prispeval tudi libreto za opero Amilcara Ponchiellija, La Gioconda.

Boito je bil direktor konservatorija v Parmi med leti 1889 to 1897. Pokopan je na pokopališču Cimitero Monumentale v Milanu.

Glej tudi