Predpekel: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 263 zlogov ,  pred 14 leti
m
Manjši dodatki
(Predpekel - nov članek)
 
m (Manjši dodatki)
V predpeklu očakov naj bi bili zbrani vsi dobri in pošteni ljudje, ki so živeli pred začetkom krščanstva in zato niso mogli postati kristjani. V predpekel očakov verujejo [[katolištvo|rimokatoliki]] in (do neke mere) tudi [[pravoslavje|pravoslavni]] kristjani. Poudariti velja, da je verovanje neenotno.
 
Nekateri (zlasti pravoslavni, pa tudi katoliški) kristjani verjamejo, da je šel [[Jezus]] po smrti v predpekel in vse duše od tam odpeljal v nebesa (v tem smislu tudi razlagajo [[apostolska veroizpoved|apostolsko veroizpoved]]: "Verujem ... v Jezusa Kristusa, ki ... je šel '''pred pekel'''"). Po tem dejanju je bil predpekel ukinjen, ker ni bil več potreben.
nebesa (v tem smislu tudi razlagajo [[apostolska veroizpoved|apostolsko veroizpoved]]: "Verujem ... v Jezusa Kristusa, ki ... je šel '''pred pekel'''"). Po tem dejanju je bil predpekel ukinjen, ker ni bil več potreben.
 
Po mnenju drugih [[Jezus]] ni odpeljal očakov iz predpekla. Še vedno so tam in čakajo na poslednjo sodbo ([[sodni dan]]). Hkrati pa se jim pridružujejo tudi še nove duše, saj je bilo na svetu tudi pozneje dosti ljudi, ki so bili dobri in pošteni, vendar pa niso nikoli v življenju slišali za krščanstvo.
Tak pogled na predpekel zasledimo tudi v [[Dante|Dantejevi]] Božanski komediji: Dante v predpeklu sreča slavne grške filozofe.
Hkrati pa se jim pridružujejo tudi še nove duše, saj je bilo na svetu tudi pozneje dosti ljudi, ki so bili dobri in pošteni, vendar pa niso nikoli v življenju slišali za krščanstvo.
 
== Predpekel otrok ==
drugačno razumevanje predpekla, a zaenkrat še niso izoblikovali dokončnega sklepa o tem. Novinarji so razpravo pospremili z naslovi kot "Papež bo rešil otroke iz predpekla", glej na primer:
 
* ''Triera'': [http://www.triera.net/novica.php?id=A1118015 Bodo nekrščeni otroci odrešeni?] (v slovenščini)
* ''The Guardian'': [http://www.guardian.co.uk/religion/Story/0,2763,1653832,00.html Babies to be freed from limbo] (v angleščini)
* ''Telegraph'': [http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2006/10/07/wlimbo07.xml Limbo left in limbo as Pope undecided] (v angleščini)
2.800

urejanj

Navigacijski meni