Stvar: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 86 zlogov ,  pred 15 leti
m
pp
Brez povzetka urejanja
m (pp)
= Sestavljena stvar =
 
Sestavljena stvar je povezava več samostojnih stvari, ki s tem gospodarsko postanejo del sestavljene stvari. Stvar, ki je ob povezavi prenehala biti samostojna, se imenuje ''sestavina''. Primer je [[opeka]], vzidana v [[zid]] [[hiša|hiše]]. Vzidava opeke pomeni prenehanje samostojnosti opeke do razidave oziroma rušenja zidu. Hiša je namreč sestavljena in kot samostojna stvar predmet lastninske in dugih stvarnih pravic.
 
= Zbirna stvar =
 
Zbirna stvar je stvar, ki po splošnem prepričanju šteje za celoto in ima pravno gledano lastnost ene stvari. Primer paketa kart, para [[rokavica|rokavic]], ...
 
= Pritiklina =
 
[[Pritiklina]] je samostojna stvar, ki je namenjena gospodarski rabi ali olepšanju glavne stvari. Je vselej [[premičnina]]. Vez med glavno stvarjo in pritiklino je funkcionalna in je predmet pravnega standarda. V dvomu in nejasnosti pritiklina deli usodo glavne stvari. Lastnik pritikline je kljub temu odnosu med stvarema lahko različen od lastnika glavne stvari.
 
= Nepremičnina =
 
[[Nepremičnina]] je prostorsko odmerjen del zemeljske [[površina|površine]] skupaj z vsemi sestavinami. Praviloma gre za zemljiško parcelo, kot je odmerjena po predpisih, ki veljajo za [[zemljiški kataster]]. Nepremičnine se v [[zemljiška knjiga|zemljiško knjigo]] vpisujejo z katastrskimi podatki. Glej tudi [[publicitetni znaki|publicitetne znake]].
 
= Javno dobro =
= Premoženjska pravica =
 
Je prenosljiva pravica, katere vrednost je moč izraziti v denarju[[denar]]ju. Status stvari ima kljub netelesnosti, a le za potrebe stvarne pravice in užitka.
 
[[Kategorija:Pravo]]
1.793

urejanj

Navigacijski meni