Alice Kyteler: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 8 zlogov ,  pred 13 leti
brez povzetka urejanja
Dame Alice Kyteler ([[1280]] –približno [[1325]]), se je rodila v Kytelerjevi hiši, Kilkenny, [[Irska]].Bila je edini otrok v anglo-normanski družini.
 
Kasnej se je štirikrat poročila, sprva z Williamom Outlaweom, Adamom le Blundom, Richardom de Valleom in na koncu s Sirom Johnom le Poerom, ki je bil osumljen, da je bil zastrupljen.Ko je umrl, so jo otroci njenih štirih mož obtožili uporabljanja strupov in čarovništva nad njihovimi očeti in njenemu priljubljenemu prvorojenemu sinu Williamom Outlaweom. Po tem so bili Kytelerjeva in njeni pomočniki obtoženi odrekanju vere, žrtvovanju živali demonom in bogoskrunstva.Dogodek se je zgodil leta 1324, preden je prišel škof Ossoryja, Richard de Ledrede, angleški frančiškanski menih.Škof je pisal irskemu kanclerju, Rogerju Outlaweu, naj jo aretira, toda to ga je odbijalo,saj je bil kancler njen prvi svak in zato je bil zaprt sam de Ledrede s Sirom Arnoldom le Poerom, dvornim upraviteljem Kilkennyja, njenim četrtim svakom. John Darcy, sodnik glavnega prizivnega sodišča je potoval v Kilkenny raziskati the dogodke ter nato zagovarjal škofa, ki je ponovno poskušal doseči aretiranje Dame Alice. Kytelerjeva je nato leta 1325 pobegnila v [[Anglijo]]. Od takrat naprej se o njej ni ohranilo podatkov.
 
Škof je nadaljeval z zasledovanjem njenih naslednikov (prinašanje bremen čarovništva proti njimi), in Williama Outlaweom (obtoževal ga je čarovništva, oderuštva, krivih priseg ter prešuštva). William je pobegnil relativno brez truda, v enem letu je vsak dan opravil tri maše in hranil revne. Njegov najljubši razred naslednikov je imel manj sreče. Ena od njih, Petronella de Meath, je bila pretepena in zažgana na kolu 3. novembra 1324.
 
To je bila ena prvih [[Evropskih]] čarovnij dogodene in nadaljujoče se blizu izvolitve [[papeža Janeza XXII]] ([[1316]]-[[1334]]) v papeštvo. Leta [[1320]] je čarovništvo dodal na listo krivoverstev.[[Naslov povezave]]

Navigacijski meni